30 döda i Syrien

EU-sanktioner efter att protester möttes av våld

NYHETER

”Motståndets dag” slogs ned med våld av Syriens regim, som frenetiskt kämpar för att trycka ner den upproriska glöd som sprider sig i landet.

AP rapporterar att minst 30 personer dödats i protesterna.

Samtidigt blir omvärldens ton allt hårdare och EU har infört nya sanktioner.

Syriska stridsvagnar kröp längst gatorna inför "motståndets dag".

Varje vecka har fredagsbönen blivit startskott för protester men under den gångna veckan hade säkerhetsapparaten finkammat flera städer och genomfört massgripanden för att desarmera protesterna.

Minst 30 döda

Trots regimens hotfulla mullrande utbröt stora protester på fredagen. Regimen visade inga tecken på att trappa ned tillslagen och när säkerhetsstyrkor i staden Homs lät kulorna hagla över protesterna dödade de minst fem människor och skadade många fler. Och i staden Hama dödades minst sex människor av soldaternas kulor, enligt människorättsaktivister.

Nyhetsbyrån AP rapporterar på fredagskvällen att minst 30 personer ska ha dödats.

Många städer

Även i fler städer sköt säkerhetstjänsten sköt skarpt.

– De har en lång historia av att skjuta demonstranter så det är mycket oroande, sade Wissam Tarif, grundare av människorättsgruppen Insan till TT från Bryssel.

Insan hade på eftermiddagen dokumenterat protester i 63 städer och uppgav att regimen svarat med tårgas, batonger och skjutvapen.

– Nivån av brutalitet de har använt sig av är enorm, sade Wissam Tarif.

Nya sanktioner

Tonen från utlandet blir allt kyligare och EU enades om sanktioner mot 13 syriska tjänstemän som varit inblandade i tillslagen. I framtiden övervägs även reseförbud och frysta tillgångar riktade mot president Bashar al-Assad.

Bashar al-Assad beskyller "beväpnade terroristgrupper" för våldet och anklagar utländska konspiratörer för att ligga bakom, en retorik liknande den hans far Hafez använde då han år 1982 i princip jämnade staden Hama med marken. Turkiet har varnat sonen för att inte gå samma väg.

”Självmord” att sluta

Demonstranterna visar inga tecken på att ge upp och faktum är att det kan vara ännu farligare att sluta nu. Alla som har demonstrerat riskerar en påhälsning av säkerhetstjänsterna om protesterna upphör. Kamiran Hajo, vice ordförande för den oppositionella Damaskusdeklarationen i utlandet, tror att de hårda tillslagen från regimen kan elda på protesterna ytterligare.

– Det vore självmord, därför tror jag inte att det kommer att sluta på grund av dödandet och påtryckningarna.

ARTIKELN HANDLAR OM