Mysteriet i djupet

Försvaret vill ha in tips om misstänkta ubåten

Foto: LÄSARBILD
Ubåt? Flytbrgga på is? Skugga? Ingen vet.
NYHETER

Fientlig krigsmakt, knarksmugglare – eller en flytbrygga på is?

Efter Aftonbladets avslöjande om en misstänkt ubåt går spekulationerna vilda bland skärgårdsbor och experter.

– Om man utgår från att bilden inte är manipulerad ger det ett starkt intryck av att det är en ubåt, säger ubåtsexperten Ola Tunander.

Foto: Foto: PONTUS FERNEMAN
HON SÅG DEN I förrgår morse såg Ing-Marie Magnusson något som hon uppfattade som en ubåt i Lilla Värtan i Stockholms inre skärgård. I går såg hon bilden på den misstänkta ubåten i Aftonbladet. ”Det var exakt den bilden som jag själv såg i verkligheten. Precis den här svarta långa grejen. Jag blev alldeles kallsvettig”, säger hon.

Försvarsmakten utesluter inte att bilden som publicerades i Aftonbladet i går är en främmande makts ubåt.

– Vi har uppgiften att utreda alla kränkningar utav vår territoriella integritet på ytan och under ytan. Alla kränkningar utav Sveriges integritet är allvarliga, säger Anders Larsson på marintaktiska stabens underrättelsetjänst.

Avancerade analyser

Med hjälp av avancerad bildanalys och information från bland andra SMHI och Naturvårdsverket ska utredarna försöka lösa mysteriet.

– Ett ubåtsföretag kan ju pågå i veckor. En ubåt åker ju inte ut på morgonen och hem på kvällen, säger Anders Larsson som gärna tar emot iakttagelser från allmänheten.

Forskaren Ola Tunander, som satt i Rolf Ekéus ubåtskommission, lutar åt att det är en ubåt. Modellen är i så fall inte svensk:

”Kan vara italiensk”

– Om det är en minibåt på cirka 30 meter är en italiensk Cosmos MG120ER en intressant kandidat. Den har just en upphöjning i fören, som skulle passa med fotografiet och tornet är cirka 3 meter. Den kroatiska Velebit, cirka 20 meter, har också något som sticker upp i fören, men det verkar vara närmare tornet.

Björn Hamilton, tidigare kapten på försvarets ubåt Neptun, är skeptisk till att en främmande ubåt skulle visa sig så öppet:

– Det här är ett flagrant exponerande och då blir man undrande om det inte finns en naturlig förklaring. Att det är ett annat föremål som ser ut som en ubåt.

FAKTA

FYRA TEORIER OM BILDEN I AFTONBLADET

Fientlig ubåt

1 Talar för: Bildbevis och ögonvittnesskildring. ”Jag såg ett stort fordon, omkring 100 meter långt, som kom från väst och färdades i omkring 10 knop, i östlig riktning. När den passerade i höjd med vår brygga gjorde den en gir, precis som man gör för att komma ut i farleden”, säger Hanna Harge som fotade den misstänkta ubåten.

Isflak med brygga eller bräda

2 Talar för: Just vid den här tidpunkten, den 13 april, ska isarna ha varit i rörelse.

Tipsare ringer in till Aftonbladet och säger sig ha sett samma sak på andra ställen i skärgården – isflak med en flytbrygga.

Uppfluten rörledning

3 Talar för: Enligt tekniska kontoret i Nacka dras olika typer av ­undervattensledningar i området. Rörföretaget har under vintern ­dragit ledningar på isen. Teorin är att en ledning flutit upp till ytan. ”Våra ledningar är allt från några till flera hundra meter långa”, säger Anders Gullberg, arbetschef på Frog Construction.

Knarkubåt

4 Talar för: Kommendören och ubåtsspanaren Emil Svensson utesluter inte att det kan ­handla om en avancerad form av knarksmuggling. ­Både han och ubåtsexperten Ola Tunander tar upp ­Latinamerika som exempel där privata ubåtar använts till knarkaffärer.

ARTIKELN HANDLAR OM