Dagens namn: Hedvig, Hillevi
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Pressas – att söka friskola

Barnen tvingas välja bort sin kommunala skola: Ingen vill bli en ”loser”

Skoldöden sprider sig i Sverige.

På tio år har hundratals kommunala grundskolor lagts ner.

Skräcken för att bli ensam kvar när kompisarna försvinner pressar barnen att byta skola.

Aftonbladets Natalia Kazmierska och Mattias Sandberg fortsätter i dag sin granskning av den kommunala skolan.

”Friskolorna skulle vara ett komplement, inte utarma den kommunala skolan”, säger Gita Rajan. Nu kämpar hon, Torbjörn Lauters och andra föräldrar för att Sköndalsskolan i södra Stockholm ska få ett eget högstadium – och på så sätt få eleverna att gå hela grundskolan i Sköndal.   ”Friskolorna skulle vara ett komplement, inte utarma den kommunala skolan”, säger Gita Rajan. Nu kämpar hon, Torbjörn Lauters och andra föräldrar för att Sköndalsskolan i södra Stockholm ska få ett eget högstadium – och på så sätt få eleverna att gå hela grundskolan i Sköndal. Foto: ANDREAS BARDELL

Telma, 8, står inför ett stort val.

Hon går i tvåan och måste snart bestämma var hon ska fortsätta sin skolgång.

– Jag vet inte vilken skola jag ska välja, det är svårt, säger hon.

I vissa klassrum på Sköndalsskolan står redan hälften av bänkarna tomma. Många kamrater har flyttat till Engelska skolan, några kilometer bort.

Flyttar av rädsla

Tanken bakom friskolereformen 1992 var att öka valfriheten, men här i Sköndal har det blivit tvärtom. Föräldrar och elever känner sig pressade att välja bort sin kommunala skola, som de egentligen trivs i.

– Många flyttar av rädsla för att bli sist och ensam kvar i den kommunala skolan. Ingen vill bli en ”loser”, säger Torbjörn Lauters, pappa till tre barn på skolan.

Sköndalsskolan har alltid varit omtyckt och satsar på kvalitet med kamratdagar, körer och engagerade lärare. Men stämningen förändrades när konkurrerande Engelska skolan utökade sin verksamhet.

De senaste åren har en tredjedel av fjärdeklassarna försvunnit, många till friskolan.

– Inför årskurs fyra splittras klasskamrater då sökandet till andra skolor börjar. Det kan inte vara lätt för föräldrar att göra valet när barnen är så unga, säger Lena Lindberg, rektor på Sköndalsskolan.

Konkurreras ut

Grupptrycket och oron för framtiden gör att många föräldrar flyttar sina barn till Engelska skolan tidigt, för att vara säkra på att få en plats – fast de hellre hade velat stanna kvar i sin trygga ”hemskola”, ända till sexan.

Sköndals oro är inte obefogad. I dag står hundratals kommunala skolor övergivna och igenbommade runt om i landet.

I flera fall handlar det om tidigare väl fungerande skolor, som konkurrerats ut på den fria marknaden. Kommunerna har inte råd med halvtomma klassrum och tvingas stänga hela skolor.

– Jag är för valfrihet, men det blir ju ett problem när det inte finns några kommunala skolor kvar att välja på för dem som föredrar det, säger föräldern Gita Rajan.

”Svårare ta ansvar”

Eftersom familjen bor i närheten brukar hennes döttrar Telma, 8, och Clara, 6, gå själva till skolan på morgonen.

Men föräldrarna märker att tryggheten går förlorad när barnen sprids ut på olika skolor.

– Man pratar mycket om att vi ska ta vårt föräldraansvar, men det blir svårare nu. Vi tappar kontakten med kompisarnas föräldrar, och när vi nattvandrar här i området känner vi inte barnen som går på andra skolor. Det sociala kittet kring närskolan försvinner, säger Gita Rajan.

Många svenska grundskoleelever går i dag inte i den skola som ligger närmast hemmet. I stället bussas de långa sträckor över hela staden.

– Det fria skolvalet har skapat en ny typ av skolsegregation. Det som har hänt är att föräldrarna till välmotiverade och högpresterande elever flyr vissa skolor och lämnar kvar de som är sämst rustade, säger Anders Jakobsson, docent vid lärarutbildningen vid Malmö högskola.

Han är inte ensam om sin kritik.

”En sten i rullning”

Anders Trumberg, doktor vid Örebro universitet, menar också att det fria skolvalet främst utnyttjas av föräldrar med hög utbildning och bra inkomst.

Ofta är det mest rykten och känslor som spelar in när de väljer skola.

– Någonting är uppenbarligen fel när hundratals välfungerande skolor över hela landet tvingas lägga ner. Det känns som att politikerna satt en sten i rullning som de inte riktigt kan eller vet hur de ska stoppa, säger han.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet