Aftonbladet
Normal text Stor text Extra stor text
Textstorlek:
Elmer, Clara, Telma, Lisa, Lydia och Selma trivs bra på kommunala Sköndalsskolan, som har förskoleklass, låg- och mellanstadium. Men många av deras kompisar har redan bytt till den konkurrerande friskolan några kilometer bort. Det innebär att klasser slås sönder och kompisar skiljs åt tidigt i livet.   Elmer, Clara, Telma, Lisa, Lydia och Selma trivs bra på kommunala Sköndalsskolan, som har förskoleklass, låg- och mellanstadium. Men många av deras kompisar har redan bytt till den konkurrerande friskolan några kilometer bort. Det innebär att klasser slås sönder och kompisar skiljs åt tidigt i livet. Foto: ANDREAS BARDELL Så många kommunala skolor har försvunnit.   Så många kommunala skolor har försvunnit.

Pressas – att söka friskola

”Friskolorna skulle vara ett komplement, inte utarma den kommunala skolan”, säger Gita Rajan. Nu kämpar hon, Torbjörn Lauters och andra föräldrar för att Sköndalsskolan i södra Stockholm ska få ett eget högstadium – och på så sätt få eleverna att gå hela grundskolan i Sköndal.   ”Friskolorna skulle vara ett komplement, inte utarma den kommunala skolan”, säger Gita Rajan. Nu kämpar hon, Torbjörn Lauters och andra föräldrar för att Sköndalsskolan i södra Stockholm ska få ett eget högstadium – och på så sätt få eleverna att gå hela grundskolan i Sköndal. Foto: ANDREAS BARDELL

Barnen tvingas välja bort sin kommunala skola: Ingen vill bli en ”loser”

Skoldöden sprider sig i Sverige.

På tio år har hundratals kommunala grundskolor lagts ner.

Skräcken för att bli ensam kvar när kompisarna försvinner pressar barnen att byta skola.

Aftonbladets Natalia Kazmierska och Mattias Sandberg fortsätter i dag sin granskning av den kommunala skolan.

Telma, 8, står inför ett stort val.

Hon går i tvåan och måste snart bestämma var hon ska fortsätta sin skolgång.

– Jag vet inte vilken skola jag ska välja, det är svårt, säger hon.

I vissa klassrum på Sköndalsskolan står redan hälften av bänkarna tomma. Många kamrater har flyttat till Engelska skolan, några kilometer bort.

Flyttar av rädsla

Tanken bakom friskolereformen 1992 var att öka valfriheten, men här i Sköndal har det blivit tvärtom. Föräldrar och elever känner sig pressade att välja bort sin kommunala skola, som de egentligen trivs i.

– Många flyttar av rädsla för att bli sist och ensam kvar i den kommunala skolan. Ingen vill bli en ”loser”, säger Torbjörn Lauters, pappa till tre barn på skolan.

Sköndalsskolan har alltid varit omtyckt och satsar på kvalitet med kamratdagar, körer och engagerade lärare. Men stämningen förändrades när konkurrerande Engelska skolan utökade sin verksamhet.

De senaste åren har en tredjedel av fjärdeklassarna försvunnit, många till friskolan.

– Inför årskurs fyra splittras klasskamrater då sökandet till andra skolor börjar. Det kan inte vara lätt för föräldrar att göra valet när barnen är så unga, säger Lena Lindberg, rektor på Sköndalsskolan.

Konkurreras ut

Grupptrycket och oron för framtiden gör att många föräldrar flyttar sina barn till Engelska skolan tidigt, för att vara säkra på att få en plats – fast de hellre hade velat stanna kvar i sin trygga ”hemskola”, ända till sexan.

Sköndals oro är inte obefogad. I dag står hundratals kommunala skolor övergivna och igenbommade runt om i landet.

I flera fall handlar det om tidigare väl fungerande skolor, som konkurrerats ut på den fria marknaden. Kommunerna har inte råd med halvtomma klassrum och tvingas stänga hela skolor.

– Jag är för valfrihet, men det blir ju ett problem när det inte finns några kommunala skolor kvar att välja på för dem som föredrar det, säger föräldern Gita Rajan.

”Svårare ta ansvar”

Eftersom familjen bor i närheten brukar hennes döttrar Telma, 8, och Clara, 6, gå själva till skolan på morgonen.

Men föräldrarna märker att tryggheten går förlorad när barnen sprids ut på olika skolor.

– Man pratar mycket om att vi ska ta vårt föräldraansvar, men det blir svårare nu. Vi tappar kontakten med kompisarnas föräldrar, och när vi nattvandrar här i området känner vi inte barnen som går på andra skolor. Det sociala kittet kring närskolan försvinner, säger Gita Rajan.

Många svenska grundskoleelever går i dag inte i den skola som ligger närmast hemmet. I stället bussas de långa sträckor över hela staden.

– Det fria skolvalet har skapat en ny typ av skolsegregation. Det som har hänt är att föräldrarna till välmotiverade och högpresterande elever flyr vissa skolor och lämnar kvar de som är sämst rustade, säger Anders Jakobsson, docent vid lärarutbildningen vid Malmö högskola.

Han är inte ensam om sin kritik.

”En sten i rullning”

Anders Trumberg, doktor vid Örebro universitet, menar också att det fria skolvalet främst utnyttjas av föräldrar med hög utbildning och bra inkomst.

Ofta är det mest rykten och känslor som spelar in när de väljer skola.

– Någonting är uppenbarligen fel när hundratals välfungerande skolor över hela landet tvingas lägga ner. Det känns som att politikerna satt en sten i rullning som de inte riktigt kan eller vet hur de ska stoppa, säger han.


Här är det skolavslutning för sista gången i sommar

När kommunala Fredriksdalsskolan i Helsingborg läggs ner tar fristående Kubikskolan över verksamheten. Nadire, 13, hoppas att det ska göra att arbetsmiljön i skolan blir lugnare. ”Vi har rätt så störiga elever nu”, säger hon.   När kommunala Fredriksdalsskolan i Helsingborg läggs ner tar fristående Kubikskolan över verksamheten. Nadire, 13, hoppas att det ska göra att arbetsmiljön i skolan blir lugnare. ”Vi har rätt så störiga elever nu”, säger hon.  

Fredriksdalsskolan, Helsingborg

Läggs ner till sommaren

Tidigare var åtta av tio elever behöriga till gymnasiet. Med fria skolvalet började högpresterande elever byta till friskolor eller till andra kommunala skolor. Andelen elever med behov av extra stöd ökade och betygen sjönk. Nu läggs hela skolan ner. 

Jordbromalmsskolan, Haninge

Högstadiet läggs ner till sommaren

Med fria skolvalet flyttade främst barn med högutbildade föräldrar från skolan. I dag har 21 procent av barnen föräldrar med eftergymnasial utbildning. 82 procent av eleverna har utländsk bakgrund. På Dalarö skola i samma kommun finns så få barn med utländsk bakgrund att de inte syns i statistiken.

 

 

Brickebackens skola, Örebro

Högstadiet läggs ner till sommaren

Här gick förr både elever från villaområdet och hyreshusen. Efter att en friskola öppnade några hundra meter bort försvann många av villabarnen från Brickebackens skola dit. Nu sägs brist på pengar vara orsak till nedläggningen.

BLOGG Forskare sågar fria valet ”Lett till att skillnaderna ökar i skolan”.
skollistan LISTA: Här är bästa skolorna där du bor Kommun för kommun – här är skolorna med högst betyg från läsarna

Skolgransknings avslöjanden:

avslöjande #12: Gör miljonklipp på skattemedel Aftonbladet avslöjar hur friskolejätten Academedia lägger vinster på hög
AVSLÖJANDE #11 ”Tv-läraren Stavros Louca hjälpte Klass 9 A att fuska” Matteläraren anklags för att ha läckt uppgifter från nationella proven.
AVSLÖJANDE #10: Pressas söka friskola – ”Vill inte bli loser” Skoldöden sprider sig i Sverige – på tio år har hundratals kommunala grundskolor lagts ner
granskning #9: Chefer – vad gör ni för att höja lönerna? Varför är lärarnas löner så usla? Vi ställde åtta kommunchefen mot väggen
Utskriftsdatum:
Publicerad: 2011-05-07
Webbadress: https://www.aftonbladet.se/nyheter/article12991281.ab
© Aftonbladet
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: tipsa@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11