Pyroman härjar i Teckomatorp

"Samhället är under ständig skräck"

Foto: ANDREAS OLSSON/AO-MEDIA.SE
NYHETER

Fem bränder på fem dagar. Folk fruktar nya pyromandåd i Teckomatorp och Svalöv efter flera anlagda bränder.

– Samhället är under ständig skräck nu, säger Håkan Wifvesson, ordförande i Teckomatorps SK, som fick sin klubbstuga nedbränd i tisdags.

Veckans intensiva brandturnén genom Teckomatorp och Svalöv startade i tisdags. En mamma, som var på väg till skolan i närheten av idrottsplatsen, hörde smällen när fönstret i fotbollsföreningens klubbstuga sprack av hettan från elden och slog larm direkt när hon såg rökpelaren. Inom fem minuter var Teckomatorps frivilliga brandvärn på plats.

Räddade VM-tröja från lågorna

Icahandlaren i byn gjorde en skiss över huset så räddningstjänsten kunde rädda viktiga pärmar och minnesföremål. Klubbstugan blev snabbt övertänd.

– När brandkåren från Svalöv kom kunde rökdykarna rädda en del av historien, pokaler och VM-tröjan från vår gamla spelare Andreas Jacobsson. Brandvärnet gjorde en riktig hjälteinsats. Utan dem hade vi inte haft några minnen kvar, säger Håkan Wifvesson.

Enligt Sven-Ove Nilsson på räddningstjänsten i Svalöv finns det inte någon naturlig orsak till bränderna. Han har försökt att hitta en röd tråd och trodde först att pyromanen riktat in sig på offentliga lokaler.

Villaägare hittade acetonflaska

Natten till torsdag stod brandstationen i lågor. På torsdagen placerade någon ett brinnande ljus innanför innantaket på Lantbruksgymnasiet i Svalöv. Natten till lördag anlades en ny brand, men villaägaren upptäckte den bakom garaget och släckte med en vattenslang.

En annan villaägare hittade en flaska aceton på verandan och rapporterade in att någon försökt tända på en solskydd där.

– Branden i brandstationen har tagit tornet och andra våningen där vi har köket. Vagnrummet är intakt. Larmrummet är fuktskadat men fungerar, säger Jörgen Anderberg, som ingår i byns frivilliga brandvärn.

Krismöte för att ge svar

I dag mötte många Teckomatorpbor upp till ett krismöte. Polis, räddningstjänst och politiker försökte ge de få svar som finns.

– Det är ett fruktansvärt trauma i den här byn, den är inte stor så alla är berörda, säger räddningsledare Sven-Ove Nilsson.

"Det är förfärligt"

Cecilia Jönsson, som är kanslist hos Teckomatorps SK, blir bestört när hon hör om ytterligare en brand i natt:

– Herregud. Det är förfärligt.

Göran Tolf, inre polisbefäl i Nordvästra Skåne, uppger att det är troligt att det finns koppling mellan bränderna.

"Brännbar vätska har använts"

Polisen har försökt spåra med hundar på åtminstone en brandplats, men har ingen misstänkt gärningsman. Frivilliga brandvärnet vakar nu varje natt, polisen har flera patruller i området och föreningar organiserar nattvandringar i Teckomatorp.

Frågan; Vem kan det vara? sprids nu som en löpeld genom Teckomatorp i spåren av pyromandåden och oron ger näring till många rykten.

Jörgen Anderberg tror att det är en mordbrännare på turné i samhället:

– Det ligger nära till hands att misstänkta något sådant, det är liknande händelseförlopp och man använt brännbar vätska på brand tre och fyra.

ARTIKELN HANDLAR OM