Usama bin Ladin färgade skägget inför inspelningen

1 av 2
NYHETER

När den amerikanska elitstyrkan Navy seals six slog till mot terrornästet i Abbottabad hittade de Usama bin Ladins hemmavideos.

En av filmerna visar att terrorledaren såg nyheter om sig själv på tv – och spelade in dem.

I Usama bin Ladins gömställe hittades mängder av information som kan visa sig ovärderlig i jakten på terrorister. I dag offentliggjorde amerikanska underrättelsetjänsten fem hemvideofilmer inspelade i huset där bin Ladin tillbringat de senaste åren, uppger AP.

Glimt av familjens liv

Filmerna ger en första glimt av bin Ladins liv med familjen bakom de höga murarna i villaområdet långt från gränstrakternas primitiva bergsbyar, där man länge trodde att han gömde sig. Filmklippen visar hur bin Ladin följer nyhetssändningar om sina egna illdåd.

Underrättelsetjänsten har vetat att bin Ladin och al-Qaida spelat in nyheter - men under många år fanns en övertygelse att han inte kunde följa dem i realtid.

Tvärtom gav söndagens räd bevis för att bin Ladin i villan kunde se tv via satellit och hade både dator – men utan internet – och telefon, enligt CIA:s uppgifter till AP.

Obama-administrationen har också, i det som verkar vara ett försök att solka terroristledarens martyrbild, inkluderat flera klipp från bin Ladins propagandafilmer som tillsammans ger intryck av en galning, en man fixerad vid sin egen image och världens bild av honom.

– Usama bin Ladins drivkraft var hans egen idé om att vara den symboliska ledaren och att han var tvungen att framställa sig själv i bästa möjliga ljus, säger utrikesexperten Ed Turzanski till CTV News efter att ha sett videofilmerna.

Usama färgar håret

En av filmerna visar hur Usama bin Ladin repeterar inför inspelningen av propagandahatet och i ett annat klipp är det uppenbart att han färgat och noga trimmat skägget inför sitt framträdande. I ett annan filmklipp ser man hur han insvept i en brun filt med en fjärrkontroll i handen zappar fram och tillbaka mellan olika kanalers nyhetsinslag om sig själv.

I de fem videoklippen som släppts har amerikanska myndigheter valt att ta bort ljudet.

ARTIKELN HANDLAR OM