Piraternas krav: 30 miljoner i lösesumma

Läget kritiskt för danska kidnappade familjen

Foto: Arkivfoto: MIKAEL SUNDVISSON
Familjen har varit fångar hos somaliska pirater i sex mpnader under svåra umbärande. Enligt tidigare rapporter har Nadja, 13, varit sjuk men piraterna ville inte ge henne läkarhjälp.
NYHETER

Situationen blir allt mer akut för den kidnappade danska barnfamiljen.

Dottern Naja, 13, är svårt sjuk och kan varken äta eller dricka ordentligt längre.

Men piraterna vägrar låta henne träffa en läkare – förrän de fått sina pengar.

Foto: Foto: AP
FÅNGAR En fransk familj hotas av somaliska pirater.

Efter två och en halv månad i fångenskap har nu hälsan försämrats kraftigt för två av de sju kidnappade danskarna, enligt en av piraterna som håller dem fångna på grekiska fartyget MV Dover utanför Somalias kust.

De senaste två veckorna ska dottern Naja ha haft feber och kräkts. Hon har inte kunnat äta och dricka tillräckligt och blir allt svagare för varje dag, uppger piraten som kallar sig Farah Josh för Somalia report.

Medicinerna är slut

Mamma Birgit Marie har lidit av en hudåkomma i tre veckor. Nu uppges hennes krämer och mediciner ha tagit slut.

Men piraterna vill enligt Somalia report inte låta dem få besök av en läkare, eftersom de inte litar på någon.

Fast sedan februari

I stället uppges piraterna upprepa att den enda lösningen för de allt sjukare danskarna är att deras anhöriga i hemlandet betalar de fem miljoner dollar (drygt 30 miljoner kronor) de begärt.

– Det enda hindret är att den danska familjens anhöriga bara vill betala 1,3 miljoner dollar (åtta miljoner kronor) så det är en stor klyfta mellan oss, säger Farah Josh enligt Somalia report.

Familjen Quist Johansen – med barnen Rune, 17, Hjalte, 15, och Naja, 13 – kidnappades i Indiska oceanen den 24 februari i år, sedan de lämnat Maldiverna och satt kurs mot pirathärjade Adenviken. Två besättningsmän togs också som gisslan.

ARTIKELN HANDLAR OM