Man fick kramp – två trillade ur båten

NYHETER

En man avled på söndagen efter en dramatisk drukningsolycka i sjön Havdetjärnet, nära Köpmannebro i Dalsland.

Det var anhöriga på land som hörde ropen och larmade om att två män trillat i vattnet från en båt – men räddningsoperationen försvårades av att de inte kunde tala om var de befann sig.

Larmet om båtolyckan kom klockan 10.21 men det dröjde innan räddningsinsatsen nådde fram. Alla inblandade var tyska medborgare och de två kvinnorna som ringde in larmet hade svårt att tala om var de befann sig.

Först efter en timme var polisen hittade polisen platsen. Räddningtjänst tvingades skicka ut två team till olika delar av sjön Havdetjärnet nära Köpmannebro – och ett team kom rätt.

Hittade inte rätt

– Tid är viktigt i sådana här sammanhang men det är inte säkert att vi hade kunnat rädda mannen även om vi hade hittat rätt direkt, säger Björ Blixter, presstalesman hos polisen i Västra Götaland.

Två helikoptrar deltog också i räddningsoperationen. Sjöräddningen, som normalt inte rycker ut till mindre insjöar, skickade en helikopter eftersom platsangivelsen Köpmannebro ligger nära Vänern. 

Fick kramp – två trillade i

– En av männen får kramp och reser sig upp och ramlar i sjön och den andra mannen ramlar också i sjön. Den ena mannen simmar i land och den andra blir kvar, säger Björ Blixter.

Kvinnorna berättade för räddningsmanskapet att de hade hört ropen på hjälp från sjön och då sett att båda männen låg i vattnet. Mannen som drunknade hade ingen flytväst på sig när han drogs upp ur vattnet, enligt sjöräddningen.

De båda kvinnorna och den man som överlevde båtolyckan har alla tagits om hand av vårdpersonal. De får nu hjälp att bearbeta händelsen av Posomgruppen.

Mannen som själv lyckades simma i land klarade sig utan fysiska skador.

ARTIKELN HANDLAR OM