”Jag försökte dra med mig Anni”

Shrien Dewani i första vittnesmålet – direkt efter mordet på svenska Anni

NYHETER

Shrien Dewani kunde aldrig beskriva de två män som mördade hans fru, Anni från Mariestad. I det vittnesmål han lämnade efter mordet skriver han själv om kvällen hon mördades.

– Mannen satte en pistol mot mitt öra och höll sitt finger på avtryckaren.

Foto: AP
Bröllopsbilden visar det nygifta paret Dewani.

Anni Dewani, 28, från Mariestad mördades på sin smekmånad i Kapstaden i Sydafrika i november förra året. Hennes man, Shrien Dewani, misstänks ha beställt mordet.

Den engelska tidningen Mail on Sunday publicerade på söndagen det första vittnesförhör som hölls med Shrien Dewani efter mordet. På de handskrivna dokumenten berättar Dewani med sina egna ord om vad som hände den ödesdigra kvällen i november. Han skriver bland annat att han att han inte kan beskriva de män som kapade parets bil och mördade hans nyblivna fru, svenska Anni.

Hörde en knackning på rutan

– Jag kan inte beskriva den man som körde bilen. Om den andra mannen kan jag bara säga att han var väldigt mörk, och hade två örhängen i sitt högra öra. Men jag kan inte beskriva hur han såg ut, skriver Dewani själv, enligt Mail on Sunday, i sitt vittnesmål.

Dewani berättar vidare att de åkte till stadsdelen Gugulethu, som har hög kriminalitet, för att Anni ville det. Hon ville se nattlivet i den delen av staden.

– När vi svängde med bilen hörde jag en knackning på vindrutan. Sedan såg jag två mörkhyade män. En öppnade dörren på förarsidan, och den andra på passagerarsidan.

Männen körde sedan snabbt i väg med honom och Anni.

Försökte gömma mobiltelefonen

Dewani berättar också att han försökte gömma sin mobiltelefon för kaparna, men att de visiterade honom och hittade den.

– Den ena mannen satte en pistol mot mitt öra och höll sitt finger på avtryckaren. Han sa att han skulle skjuta mig om jag ljög igen, säger Dewani.

Hela tiden grät Anni Dewani – samtidigt som hon bad kaparna att inte skada dem.

– Då riktade mannen sin pistol mot mig och sa att han skulle döda en av oss om jag inte fick henne att hålla tyst. Anni gav mig sina vigselringar som är värda över 260 000 kronor. Jag gav dem till mannen.

Försökte dra med sig Anni

Efter en stund stannade kaparna, och drog ut Dewani ur bilen.

– Jag försökte dra med mig Anni men den andra mannen höll fast henne i armen. Sedan körde de därifrån.

– Jag frågade vart de skulle släppa av Anni. En av männen sa att de skulle lämna henne vid polisstationen, säger Dewani enligt Mail on Sunday.

Anni hittades senare skjuten i den övergivna bilen.

Parets chaufför dömd

Den chaufför som körde paret Dewani har dömts till 18 års fängelse för inblandning i mordet. Han hävdar att Shrien Dewani är den som beställt mordet på sin fru. De två män som misstänks för kapningen av bilen har åtalats misstänkta för mord. Rättegången inleds den 1 juni.

Shrien Dewani har släpps mot borgen, och befinner sig för närvarande på ett sjukhus i Bristol iEngland. Där vårdas han för depression och posttraumatisk stress.

En rättsprocess för att avgöra om han ska utlämnas till Sydafrika pågår pågår för närvarande i England.

ARTIKELN HANDLAR OM