’Plex’ om den tuffa kampen för sin fru

Tv-sportlegendarens hustru dog i alzheimers

1 av 3 | Foto: Foto: ROGER VIKSTRÖM/SCANPIX
Sven ”Plex” Pettersson tillsammans med sin Marianne 2001.
NYHETER

I sex år vårdade Sven ”Plex” Pettersson, 84, sin alzheimersjuka hustru Marianne hemma.

När han inte orkade längre fick hon komma till ett demensboende.

– Vi hade tur, i vårt fall fungerade det bra. Men det här är ett jätteproblem som myndigheterna måste ta tag i, säger ”Plex”.

I en stor debattartikel i DN i helgen krävde bland andra den förre sportjournalisten och tv-producenten Sven Pettersson mer resurser till vård och forskning om alzheimer.

Var gifta i 53 år

”Plex” vet vad han talar om. För två år sedan dog hans hustru Marianne, 81 år gammal.

I 53 år var de gifta, men på ålderns höst drabbades hon av alzheimer – en demenssjukdom som oftare drabbar just kvinnor.

– Hon började glömma saker på ett oförklarligt sätt och då gick vi till vår husläkare, så hon fick göra ett minnestest. Hon var 72 år då.

Vårdades hemma

När Marianne Pettersson fick diagnosen alzheimer blev det en bekräftelse på vad de båda redan misstänkt.

– Då började de åren då jag skötte henne hemma. Jag ville att hon skulle vara hemma i alla fall så länge hon själv ville det, säger ”Plex”.

I sex år vårdade han Marianne i parets bostad på Lidingö, utanför Stockholm, med stöd av barnen.

Blev allt sämre

– Jag gjorde mitt bästa, men det var en jobbig tid, väldigt jobbig. Jag fick en insikt i hur man kan ha det som närstående till en som drabbas av den här sjukdomen.

Med åren blev Marianne allt sämre. Till slut var han tvungen att fatta det svåra beslutet att hon skulle flytta till ett demensboende.

– Så länge man orkar och kan gör man ju det man ska göra. Men när hon blev sämre och därmed mer svårskött var det ett naturligt steg att ta. Det kändes rätt.

Skrev debattartikel

Marianne fick komma till Högsätra äldreboende på Lidingö. ”Plex” är nöjd med den vård hans hustru fick där.

– Hon sköttes väl de sista åren, betydligt bättre än vad jag hade klarat av här hemma. Det var ett bra boende och jag hade möjlighet att åka till henne varje dag, eftersom det var nära.

Med debattartikeln vill han och hans tre kollegor rikta uppmärksamheten mot att allt fler drabbas av alzheimer – och att alla inte får samma goda vård som Marianne.

– Det här är ett problem som växer och som samhället måste satsa resurser på, säger Sven ”Plex” Pettersson.

ARTIKELN HANDLAR OM