Piskade – av banken

Kolla om du klarar av de nya tuffa reglerna för att få låna

Foto: Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX
SVETTIGT SKAFFA BOSTAD Annika Falkengrens SEB skärper reglerna och kräver att deras kunder ska ha råd med dubbla bolån under ett års tid.
NYHETER

Bankerna har tagit fram piskan.

Nya krav gör bolånen tusentals kronor dyrare – utöver den skenande räntan.

– Det blir problem att över huvud taget komma in på bostadsmarknaden, säger experten Ulf Rydstedt.

Foto: Foto: BROR PERSSON/NYHETSBILDER NORR
LÅNADE I TID Hanna Grenholm i Luleå är glad över att hon och sambon fick lånelöfte på huset innan de nya bolånereglerna börjat gälla.

Att få ett bolån blir svårare och svårare.

SEB kräver nu att man ska klara dubbla lånekostnader under ett helt år för att få lånelöfte. Det innebär i praktiken att man måste sälja sin gamla bostad innan man köper en ny – och fler banker väntas följa efter med samma krav.

– Detta handlar om att kunder inte ska hamna i en situation de inte klarar av, säger Elisabeth Lennhede på SEB.

Tvingas ta blancolån

Sedan oktober 2010 gäller också Finansinspektionens regler om bolånetak på 85 procent.

– Det drabbar främst förstagångsköpare som inte har pengar till kontantinsatsen, säger Hans Olsson på Mäklarringen i Karlstad.

I stället tvingas de unga kunderna låna av sina föräldrar. Eller ta dyra blancolån – lån utan säkerhet – för att över huvud taget kunna finansiera köpet.

– De sista 15 procenten på lånet blir väldiga dyra när räntan är åtta procent på ett blancolån. För en barnfamilj som köper ett hus här i Värmland, där snittpriset är omkring en miljon kronor, handlar det helt plötsligt om 2 500 kronor mer i månaden om de måste ta ett blancolån, säger Hans Olsson.

Förhandlade bra

Hanna Grenholm, 27, bor i en villa i Luleå med sambo och fyra barn. Familjen spelade ut bankerna mot varandra när de ansökte om lån:

– Först gick vi till Handelsbanken och fick en ränta. Den tog vi med oss till Nordea som gav oss ett ännu bättre bud, säger hon.

– Bankerna räknade på att vi skulle klara att räntan gick upp till tio procent. Kontantinsatsen skulle vara tio procent men det lyckades vi förhandla bort. Tack och lov gick vårt lån igenom precis innan de nya lånereglerna började gälla.

Ändå var de tvungna att sälja fonder för att få råd.

– Utan dem hade det nog varit svårt, säger Hanna Grenholm.

Blir bara värre

Ulf Rydstedt, jurist på Konsumenternas bank- och finansbyrå, målar upp en dyster bild för framtidens boköpare. Inte ens fast arbete räcker – och värre blir det.

– Det är långivarnas marknad. Kunderna måste anpassa sitt boende efter vad de har råd med. Problemet blir att få en bostad och över huvud taget komma in på bostadsmarknaden, särskilt i storstäderna.

FAKTA

Här är de hårdare kraven

Amortering

För bara några år sen erbjöd bankerna ofta amorteringsfria lån. Nu är det hårdare. Bankföreningen kräver i nya riktlinjer att allt låne­kapital över 75 ­procent av bostadens värde amorteras.

Svårare att få lån

Bankerna tar höjd för högre ­räntor när de beviljar lån. För ­Hanna Grenholm krävdes att hon och sambon klarade en ränta på 10 procent.

Bolånetak

Finansinspektionens regler om ­bolånetak, som trädde i kraft den 1 oktober 2010, innebär att du får låna max 85 procent av köpe­summan. Resten, 15 procent, krävs som kontantinsats.

Topplån

Om du behöver låna till mer än 75 procent av bostadens värde ­lägger banken upp ett topplån – till högre ränta – på resterande del upp till bolånetaket. Amorterings­tiden på ett topplån är 10–15 år.

Dubbla lån

SEB kräver att deras kunder ska klara dubbla bolån under ett år för att få lånelöfte. Det innebär i praktiken att du ­måste sälja din gamla bostad innan du köper en ny. Fler banker väntas följa ­efter.

Källor: Svenska bankföreningen, Handelsbanken, SEB, Konsumenternas bank- och finansbyrå.

ARTIKELN HANDLAR OM