”Jag vill att Auds profil tas bort”

Kenneths hustru kvar på Facebook – nio månader efter sin död

Kvar på Facebook Aud Ahlstedt avled i augusti 2010. Fortfarande finns hennes sida kvar på nätet, trots flera försök att få den borttagen. ”Nonchalant av Facebook”, säger hennes make Kenneth Ahlstedt.
NYHETER

I nio månader har Kenneth Ahlstedt, 70, tvingats leva med att hans avlidna fru Aud fortfarande finns på Facebook.

Flera gånger har han försökt få kontakt med Facebook för att få hennes konto avslutat – utan att lyckas.

– Jag, hennes barn och vänner är rasande på den nonchalans som Facebook visar upp, säger Kenneth.

Foto: privat
Kenneth Ahlstedt är besviken på att Facebook inte har tagit bort hans avlidna frus profil.

I augusti förra året avled Kenneth Ahlstedts livskamrat Aud i cancer.

Hon blev 66 år.

För Aud Ahlstedt blev datorn och Facebook ett sätt att hålla kontakt med släkt och vänner även när sjukdomen gjorde henne sängliggande.

”Kommer hälsningar”

I dag, efter nio månader, är Aud Ahlstedts Facebook-konto fortfarande aktivt. På sidan syns meddelanden från vänner och barnbarn som tagit farväl – men också från människor fortfarande tror att hon lever.

– Det kommer hälsningar till henne då och då från avlägsna bekanta som inte vet om att hon är död och jag vill inte se det. Det är inte roligt att se hennes bild där, säger Kenneth.

En tid efter hustruns död försökte Kenneth avsluta hennes konto. Han skickade med dotterns hjälp ett mejl till Facebook och fick svar om att åtgärder skulle vidtas. Men inget hände.

”Fruktansvärt dåligt”

Ett par veckor senare gjorde Kenneth ett nytt försök. Den här gången bad han om en adress dit man kan skicka ett fysiskt brev, men fick inget svar då heller.

– Jag, hennes barn och vänner är rasande på den nonchalans som Facebook visar upp. Det är fruktansvärt dåligt att inte plocka bort kontot när man ber dem, säger Kenneth.

Enligt Jan Fredriksson, som företräder Facebook i Sverige, har det nu blivit lättare att stänga en avlidens konto. Men man måste fortfarande bevisa att personen är död och att man själv är en nära anhörig. Någon fysisk adress att skicka en kopia till finns inte och inte heller något telefonnummer.

”Låter som lång tid”

– Men man ska få svar om man mejlar, säger Jan Fredriksson.

Fast Kenneth mejlade ju i september och har fortfarande inte hört något?

– Ja det låter som en väldigt lång tid, men det är svårt att säga utan att veta mer om ärendet.

Allt Kenneth Ahlstedt vill är att hustruns konto ska raderas.

– Jag vill att Facebookprofilen tas bort så att mitt sorgearbete kan fortsätta.

FAKTA

Så gör Facebook med avlidna användare

När en person avlider kan man välja mellan att antingen göra om personens sida till en minnessida utan reklam som bara personens vänner har tillgång till.

Vill man inte det kan man be att få kontot borttaget. Då måste man bevisa på något sätt att man är personens anhörige. En kopia på dödsattesten ska också skickas med.

Så gör du:

För dig utan Facebook-konto: Gå in på www.facebook.com, klicka på ”hjälp” längst ner till höger. Skriv sedan ”avliden” i sökrutan och följ instruktionerna som kommer.

För dig med Facebook-konto: Logga in, klicka på ”Konto” högst upp till höger, välj ”hjälpcenter” i menyn och sök sedan på ”avliden” i sökrutan.

Enligt Jan Fredriksson är den här sidan bäst för att anmäla att en släkting avlidit.

ARTIKELN HANDLAR OM