Ekdal: Väldigt hätsk stämning emellanåt

NYHETER

Tv-journalisten och fotbollspappan Lennart Ekdal har stått vid sidlinjerna i 20 år – men han har aldrig sett något som liknar bråket i Malmö.

– Det gäller att pränta in hos föräldrarna att det inte är deras drömmar det handlar om, utan barnens, säger han.

Foto: Foto: TV 4
Lennart Ekdal.

Lennart Ekdal är pappa till tre söner som alla spelar eller har spelat fotboll. Den mest kände är Albin Ekdal, som nu är proffs i italienska Bologna.

– Jag har varit i svängen i 20 år, och visst har det varit väldigt hätsk stämning bland föräldrar emellanåt, men att det går så långt som situationen i Malmö har jag aldrig varit med om. Vilket otroligt nederlag för vuxna människor att göra så, säger Lennart Ekdal.

”Finns all anledning till självkritik”

Han är själv en engagerad fotbollsförälder och säger att han ibland har fått lägga band på sig.

– Jag har själv stått och hojtat, inte på domaren, men på mina söner. Man får säga till sig själv att ta det lite lugnt. Men det har hänt att mina barn har vänt sig om och hyssjat med fingret mot mig, så det finns all anledning till självkritik.

”Handlar inte om föräldrarnas drömmar”

Någon enkel lösning på problemet med aggressiva fotbollsföräldrar ser han inte.

– Man får helt enkelt vädja till något slags förnuft. Det gäller att pränta in hos föräldrarna att det inte är deras drömmar det handlar om, utan barnens, och de vill oftast att man ska vara så tyst som möjligt, säger Lennart Ekdal.

ARTIKELN HANDLAR OM