Hedersmord tas upp av Högsta domstolen

Abbas torterades till döds med kokande olja

NYHETER

Abbas Rezai, 20, förälskade sig i fel flicka och hedersmördades.

Nu tar Högsta domstolen upp fallet igen.

Flickans bror har kommit med nya uppgifter i fallet och nu har hennes föräldrar gripits.

Abbas Rezai hittades mördad den 18 november 2005.

2005 skakade ett brutalt mord det lilla samhället Högsby.

Abbas Rezai, 20, hittades torterad till döds. Han hade bränts med kokande olja i ansiktet - sedan misshandlats brutalt och knivhuggits till döds.

Föräldrarna friades

Hans brott: Han ville gifta sig med en 16-årig flicka.

Men den 16-åriga flickan var redan bortlovad med en annan man och förhållandet med Abbas ogillades starkt.

Abbas kom från en lägre stående klan i Afghanistan och skulle inte godkännas av flickans familj - så hon rymde till honom i Skellefteå.

När det unga paret återvände till Högsby för att prata igenom allting med flickans familj spårade saken ur. Abbas Rezai mördades.

2006 meddelade hovrätten sin dom. De ansåg att mordet var ett hedersmord – troligen med flera inblandade.

Men de dömde ändå bara den då 17 år gamle sonen i familjen som ensam skyldig till dådet.

17-åringens föräldrar friades helt.

Beviljar resning

17-åringen fick fyra års sluten ungdomsvård och utvisning på livstid.

Men nu beviljar Högsta domstolen resning i målet. Den i dag 23 år gamle mannen har ändrat sin beskrivning av vad som hände. Han säger att det egentligen var hans föräldrar som mördade Abbas och att han själv inte deltog alls. Han kände sig pressad att ta på sig skulden menar han.

Till stöd för sin nya berättelse åberopar han polisförhör med brodern, nytt utlåtande av rättsläkaren och ett nytt utlåtande av en kriminaltekniker som visar att de nya uppgifterna är i huvudsak förenliga med den tekniska utredning som skedde 2005.

Häktningsförhandling i morgon

Riksåklagaren tror att föräldrarna sannolikt skulle ha dömts som gärningsmän om hovrätten känt till den beskrivningen.

Föräldrarna själva fortsätter att neka till att ha något med Abbas död att göra. De säger sig vara förvånad till sonens ändrade berättelse och tror att den kan ha att göra med att han antingen vill ha ut skadestånd eller slippa utvisas från Sverige.

Föräldrarna är nu gripna. I morgon hålls en häktningsförhandling mot dem  i Högsta domstolen.

FAKTA

Detta har hänt:

Den mördade 20-åringen hade en relation med familjens 16-åriga flicka. I november 2005 mördades 20-åringen genom ett stort antal knivhugg och genom att het olja hälldes över honom.

Både föräldrarna och den 16-åriga flickans då 18-årige bror åtalades för mordet. Men bara den 18-årige ynglingen dömdes. Senare fastställde hovrätten tingsrättens dom.

Högsta domstolen beslutade i augusti 2006 att inte meddela prövningstillstånd. Den dömde frigavs från ungdomsvården i november 2009. Strax före frigivningen ansökte mannen åter om resning i Högsta domstolen. Riksåklagaren (RÅ) sade sig inte ha något emot att resning beviljades. Men RÅ begärde också resning i föräldrarnas fall. RÅ vill ha dem dömda för mordet.

I hovrättens dom framgår det att bevisningen talar för att det handlar om ett hedersrelaterat brott. Hovrätten anser också att den 18-årige mannen starkt överdrivit sin egen roll.

(TT)

ARTIKELN HANDLAR OM