Ola Lindholm stoppas från SVT

De två sista avsnitten av "Tittarnas Wild Kids" lyfts ur tv-tablån

NYHETER

Ola Lindholm har åtalats för ringa narkotikabrott.

Då lyfts han ur ur tv-tablån.

På lördag försvinner "Tittarnas Wild Kids" från rutan.

I helgen skulle ännu ett avsnitt av "Tittarnas Wild Kids", ett program där barn skickar in egna filmer där de visar prov på sina färdigheter, sändas.

Programmet guidas av den nu knarkbrottsmisstänkte Ola Lindholm, 40 – känd programledare och chefredaktör för Kamratposten.

"Väljer att vänta"

Men på grund av åtalet mot honom så väljer nu SVT att lyfta ut de två kvarvarande avsnitten av "Tittarnas Wild Kids" från tablån.

– Vi väljer att vänta med dem i avvaktan på domslutet. Kanske kommer vi att sända dem i annan form senare eller i dess nuvarande form om han frias, det vet vi ännu inte, säger Helga Baagøe, kommunikationsdirektör på SVT.

Hon säger att de 30 barn vars filmer skulle visas i de två kommande programmen alla kommer att kontaktas av SVT.

På något sätt kommer barnens filmer att visas i framtiden.

– Det gäller att förvalta dem väl, säger Helga Baagøe.

Ny säsong av "Wild Kids"

Enligt Helga Baagøe fick man på SVT veta sent i fredags kväll att Ola Lindholms urinprov visat positivt för kokain. Men eftersom man fick veta det så sent på kvällen valde man då att låta "Tittarnas Wild Kids" sändas i lördags.

Nu, efter lite mer betänketid, har man tagit ett nytt beslut.

Vad gäller Ola Lindholms framtid inom SVT är den ännu oklar enligt Baagøe. Inspelningarna av nästa säsong av "Wild kids" ska starta i augusti. Frias han i tingsrätten kan han fortsätta sitt arbete på SVT.

– Men döms han är det omöjligt, säger Baagøe.

"Intag av kokain"

Ola Lindholm stoppades av polis efter en match på Råsunda den 10 april.

Han fick lämna ett urinprov som visade, enligt Rättsmedicinalverkets analys, att han hade 1,9 mikrogram per milliliter av ämnet bensoylekgonin i urinen.

Ämnet är en så kallad metabolit till kokain. Det bildas i kroppen vid intag av kokain.

Ola Lindholm själv förnekar bestämt till brott.

– Jag kan inte erkänna att jag tagit kokain, har han skrivit på sin blogg.

FAKTA

Wild Kids

"Tittarnas Wild Kids" är ett program där barn har skickat in filmer där de visar prov på färdigheter inom åtta olika ämnen: Mod, styrka, överlevnad, naturkunskap, samarbete, tävling, djurspårning och byggkunskap.

Från dessa filmer plockas tre finalister ut som får komma ut till ön och tävla i en riktig Wild kids-tävling. Vinnaren blir "Veckans Wild kid".

I stora "Wild Kids" tävlar ett antal 10-12-åringar, uppdelade på två lag kallade "Björnarna" och "Lejonen", mot varandra.

De ska leva tillsammans i skogen utan några vuxna. Genom att tävla i så kallade "kompiskamper" ska lagen försöka vinna fler medlemmar till sina lag.

De kan också, genom "prisjakter" vinna priser, exempelvis godis eller biobesök. Det lag som förlorar en prisjakt måste genomföra "safaritjänst", det vill säga hjälpa till med någon arbetsuppgift på djurparken. Mellan uppdragen bor lagen i enkla boningar utanför djurparken.

De tre första säsongerna var det stugor som byggts upp vid sjön Strupen i Kolmården. 2010 bodde lagen i gamla militärbunkrar på en ö. De tre första säsongerna var priset till det vinnande laget en resa till Afrika. Säsongen 2010 fick båda lagen åka till Afrika, där man hade en slutkamp.

(Fakta: SVT och Wikipedia)

ARTIKELN HANDLAR OM