Ormlarmet var en bluff

Mystiska bluffmakaren är fortfarande lös i grannskapet

Foto: LÄSARBILD
Hyresgäster satte upp fällor - som de hoppades att den farliga ormen skulle fastna i.
NYHETER

Tiina Korpi och hennes grannar levde med skräcken att världens giftigaste orm var lös i huset.

Alla tvingades släppa in ormjägaren som snokade igenom varje vrå.

– Vi har sökt färdigt och hittar inga spår alls, ingen orm, inga reptilterrarium eller lukter. Det verkar vara ett dåligt skämt, säger fastighetsskötare Thomas Marot.

Det började med en lapp i trapphuset på Uppsalagatan i Malmö. En anonym reptilägaren skrev att en inlandstaipan hade rymt – men inte var hungrig.

I två månader pendlade de boende mellan ilska över att det kunde vara ett dumt skämt - och rädslan för att det verkligen var en giftorm lös.

Polisen tog emot anmälningar men lade ner ärendet. En patrull knackade dörr och ledningscentralen ringde visserligen runt men kunde inte jaga ett spöke, menar kriminalkommisarie Mikael Holmström.

Ormrazzia i hyreshuset

Under tiden hade Tiina Korpi sömnlösa nätter. Grannar berättade om förtejpade ventiler och tunga böcker på toalettlocket.

Miljöinspektören tog oron på allvar och drog på sig hårdhandskarna. En ormjägare kallades in och i ett fall där boende inte öppnade hjälpte låssmeden polisen att genomföra husrannsakan.

Tiina var lättad när ormjägaren kom – även om det inte var roligt att ha en främmande person snokande i hemmet.

– Alla var tvungna att lämna ut nyckeln om de inte var hemma och han letade med en liten kamera bakom bokhyllor och överallt.

Dyrt skämt

I dag tyder allt på att de blev utsatta för ett sjukt – men dyrt – skämt. Bluffen har kostat över 100 000 kronor, uppskattar Thomas Marot på fastighetsförvaltaren ISS, inräknat miljöinspektör skattebetalda tid.

– Ormjägaren har lagt ner närmare 100 timmar med tanke på den summa han fakturerar.

Resultat: Giftormen existerar inte men lappskrivaren är fortfarande lös i grannskapet. Misstänkt för brottet falsk larm om han kryper fram.

– Det hade inte varit roligt om vi inte tagit det på allvar och något kommit till skada, konstaterar Thomas Marot.

FAKTA

Så mycket har jakten kostat

En anonym lappskrivare skrämde upp boende i två trappuppgångar med 28 lägenheter på Uppsalagatan 9 i Malmö om att en giftorm var på rymmen. Två månader pågick jakten på inlandstaipanen och krävde stora resurser:

Ormjägaren: 100 arbetstimmar.

Miljöinspektören: 20 arbetstimmar.

Fastighetsskötaren: 20 arbetstimmar.

Polisen: 4,5 arbetstimmar.

Giftormsjakten har kostat: Över 100 000 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM