”Kamerafälla” fångade unika bilder av tigrar

NYHETER

Kamerafällor fångade unika bilder av lekande tigerungar djupt inne i djungeln på östra Sumatra.

Nu tror experterna att de utrotningshotade tigrarna kan vara på väg tillbaka.

Med hjälp av censorer tar kamerorna kort och spelar in video när vilda djur bryter en infraröd stråle. I slutet av mars tog kamerorna unika bilder av sumatratigrar, som det uppskattningsvis bara finns 400 kvar av i det vilda. Sammanlagt har 12 tigrar fotograferats på detta sätt, bland annat två tigerhonor med ungar och en kull med tre lekande tigerungar. Att så många tigrar förekommer samtidigt är unikt och hoppfullt för den begränsade populationen.

Kan vara fler

Tyder bilderna på att det kan finnas fler tigrar än vi tidigare trott?

– Det kan vara så, och vi hoppas ju att de senaste årens hårda arbete med tigervård gett resultat, men det kan också bero på att tigrarnas livsmiljö krymper så snabbt att de trängs ihop på mindre områden, säger Ola Jennersten, tigerexpert på WWF.

Hotas av industrin

Skogarna där tigrarna fotograferats ingår i Bukit Tigapuluh, ett globalt prioriterat tigerlandskap, som Indonesiens regering lovat att skydda. Men trots det hotas området nu av skövling från pappersindustrin.

Sedan 1900-talets början har antalet vilda tigrar på jorden minskat med 97 procent, från 100 000 till omkring 3 200 djur.

De största hoten är krympande livsmiljöer, tjuvjakt och handel med tigerdelar, som är populär i orientalisk medicin.

ARTIKELN HANDLAR OM