Svensk åtalas för terrorbrott i USA

Kändiskrögaren planerade att byta tunga vapen mot kokain – riskerar minst 20 år för terror

1 av 4
NYHETER

new york/stockholm. Svenske knarksmugglaren Paul Mardirossian, 42, gick rakt i USA:s terrorfälla.

Han levererade tunga vapen till agenter som utgav sig för att tillhöra Farc-gerillan i Colombia.

– Om han döms får han sannolikt livstid, säger terroristexperten Magnus Ranstorp.

Paul Mardirossian, 42, skulle just borda ett flygplan till Stockholm den 29 april när han greps av Panamas polis på uppdrag av amerikanska drogbekämpningsmyndigheten, DEA.

Under ett års tid hade de lockat honom i en avancerad fälla, där DEA-agenter utgav sig för att tillhöra den colombianska terroriststämplade Farc-gerillan – och ville byta kokain mot vapen.

Nu står Mardirossian åtalad på sex punkter. Bland annat för att ha gynnat terrorgrupper med vapen i utbyte mot narkotika, så kallad ”narcoterrorism conspiracy”.

Omfattande bevis

– Det klassas som ett oerhört allvarligt brott i USA. Straffskalan är mycket hög, minimum 20 års fängelse, upp till livstid, säger terroristexperten Magnus Ranstorp.

Paul Mardirossian själv nekar till all inblandning, men de amerikanska myndigheternas bevisning är omfattande.

Av åklagaren Preet Bharara beskrivs han som en svensk knarklangare med goda kontakter med vapenleverantörer i Ryssland och Östeuropa.

Mejlar priser

Den 7 februari 2010 träffar Mardirossian, eller ”The stallion” som han kallas under operationen, för första gången den man han tror tillhör Farc-gerillan. DEA-agenten gör klart att han vill köpa vapen. Som betalning kan han erbjuda hundratals kilo kokain.

Mardirossian ska ha fått en specificerad lista på exakt vad de efterfrågar. Dagen efter mejlar han själv över en prislista.

Det kommande året träffas agenten och Mardirossian på flera ställen i världen. Mejlkontakter sparas och samtal spelas in av myndigheterna.

Under ett möte i Panama i januari i år introduceras han för en ny agent. Denna utger sig för att vara en högt uppsatt Farc-medlem och berättar att vapnen ska användas till en attack mot en amerikansk militärbas.

Utlämnad till USA

I april visar Paul Mardirossian att han kan stå för sina ord.

Ett granatgevär och en AK-47:a, en kalasjnikov, lämnas över till en agent i Köpenhamn. De amerikanska myndigheterna har fått det slutgiltiga beviset.

Fällan slår ihop. Han grips och utlämnades till USA i fredags.

I går ställdes han inför den federala domstolen i New York. Svenska UD erbjuder nu Paul Mardirossian konsulär service. De hälsade bland annat på honom när han satt frihetsberövad i Panama.

Aftonbladet sökte i går Paul Mardirossians amerikanska advokat utan framgång.

FAKTA

SÅ HÄR GICK OPERATIONEN TILL ENLIGT AGENTERNA

7 FEBRUARI 2010 Barcelona

Paul ”The stallion”* Mardirossian har sitt första möte med den DEA-agent som utger sig för att vara representant för Farc-gerillan. Agenten uppger att organisationen vill köpa vapen och betala med kokain. Mardirossian vill ha en lista på mängd och typ av vapen.

(*”Hingsten”, DEA:s täcknamn på Mardirossian)

10 FEBRUARI 2010

Agenten skickar ett mejl med en specificerad lista på vapen. Dagen efter får han svar med en prislista. En AK-47, kalasjnikov, kostar 12 000 kronor, ett raketgevär 25 000 kronor.

26 MAJ 2010 Panama city

Paul Mardirossian överlämnar en skottsäker väst till agenten.

28 JULI 2010 Köpenhamn

Nytt möte. Den här gången är även en av Mardirossians medhjälpare med.

28 SEPTEMBER 2010 Madrid

DEA-agenten och Paul Mardirossian diskuterar hur affären framskrider.

17 JANUARI 2011 Panama city

En ny DEA-agent introduceras som en medlem ur Farc-gerillan med mycket hög rang. Mardirossian informeras om att vapnen ska användas till en attack mot en amerikansk militärbas. Han svarar att allt är klart för leverans sedan flera månader.

21 MARS 2011

Paul Mardirossian för över 125 000 kronor från Sverige till ett konto i New York. Pengar som ska användas till betalning för att skeppa kokainet till USA.

7 APRIL 2011 Köpenhamn

En AK-47:a, kalasjnikov, och ett granatgevär lämnas över som en testleverans till en DEA-agent i Danmark.

29 APRIL 2011 Panama city

DEA:s operation slutförs. Paul Mardirossian grips när han är på väg att borda ett flygplan till Stockholm.

6 MAJ 2011 New York

Mardirossian överförs till New York.

ARTIKELN HANDLAR OM