Ovanlig häktning i Högsta domstolen

Föräldrar misstänks för inblandning i brutalt hedersmord

Ovanlig resning. Att HD häktar någon och beviljar en resning till nackdel för någon, är ytterst ovanligt. I dag hålls häktningsförhandling mot flickans föräldrar som misstänks ha mördat Abbas Rezai.
NYHETER

Abbas Rezai, 20, mördades av sin flickväns bror för att familjens heder hade kränkts.

Men nu menar den dömde mannen att han inte var ensam – han säger att hans föräldrar låg bakom det tortyrlikande mördandet.

I dag hålls en mycket ovanlig häktningsförhandling i Högsta domstolen.

Mordplatsen Abbas Rezai, 20, hittades mördad i en lägenhet i Högsby den 18 november 2005. Han hade i det närmaste torterats till döds.

Fallet har varit komplicerat och ovanligt från början till slut.

Allt började med en kärlekshistoria mellan en ung man och en flicka från två olika klaner i Afghanistan.

När den 16-åriga flickans familj fick veta att hon träffade den 20-årige Abbas Rezai blev de rasande.  Flickan var bortlovad till en annan och Abbas kom från en lägre stående klan i Afghanistan.

Kokande matolja

I november 2005 besökte Abbas sin flickväns familj i en lägenhet i Högsby för att prata.

Den 18 november hittades han brutalt mördad. Han hade misshandlats med tillhyggen, hans finger hade kapats, över hans ansikte hade kokande matolja hällts och han hade knivhuggits till döds.

Flickans föräldrar och bror greps och häktades.

Men när dom slutligen föll var det bara brodern som dömdes.

Varken hovrätten eller polis tvivlade egentligen på att fler var inblandade men bevisen räckte inte för att fälla fler.

Poserade med kniv

Kvar på brottsplatsen fanns kniven med den då 17 år gamle sonens fingeravtryck på och fotografier där han poserade med mordvapnet. Det här stärkte bilden av att hans roll överdrevs för att dölja hur det egentligen låg till.

Ett besvärande faktum för mamman var att hon hade brännskador på sin ena arm. Det fick polisen att misstänka att hon kunde varit inblandad i att hälla den kokande matoljan över Abbas Rezai. Mamman hade aldrig någon bra förklaring till hur hon fått skadorna men trots läkarundersökningar gick det aldrig att säkert fastslå hur brännskadorna uppstått.

2006 dömdes brodern till fyra års sluten ungdomsvård och utvisning.

Beviljades resning

Men så plötsligt, strax efter sin frigivning, ändrade han sin historia. Den i dag 23 år gamle mannen säger att det egentligen var hans föräldrar som mördade Abbas och att han själv inte deltog alls. Han kände sig pressad att ta på sig skulden menar han.

Till stöd för sin nya berättelse åberopar han polisförhör med brodern, nytt utlåtande av rättsläkaren och ett nytt utlåtande av en kriminaltekniker som visar att de nya uppgifterna är i huvudsak förenliga med den tekniska utredning som skedde 2005.

Riksåklagaren har beviljat honom resning, något som är mycket ovanligt.

Föräldrarna nekar

Riksåklagaren tror att föräldrarna sannolikt skulle ha dömts som gärningsmän om hovrätten känt till den beskrivningen.

I går greps föräldrarna i Fagersta och i dag hålls en häktningsförhandling mot dem i Högsta domstolen.

Det är inte bara ovanligt att HD häktar någon, det är också ytterst sällsynt att domstolen beviljar en resning till nackdel för någon.

På Högsta domstolen säger man till Aftonbladet att man bara kan minnas ett häktningsfall i Högsta domstolen i modern tid, och det skedde på 80-talet.

Föräldrarna själva fortsätter att neka till att ha något med Abbas död att göra. De säger sig vara förvånad till sonens ändrade berättelse och tror att den kan ha att göra med att han antingen vill ha ut skadestånd eller slippa utvisas från Sverige.
 

Klockan 13.30 hålls häktningsförhandlingen mot föräldrarna. Aftonbladet bevakar på plats.

ARTIKELN HANDLAR OM