"Hoppas rättvisa skipas nu"

Polis som jobbade med Högsbymordet kallar det för ett av de värsta han utrett

NYHETER

Abbas Rezai mördades med flera knivhugg och fick kokande matolja hälld över sig.

I dag begärs hans flickväns föräldrar häktade i Högsta domstolen.

– Jag hoppas rättvisa ska skipas nu. Det får inte gå till så här, säger Ulf Venderot till TT, en av de poliser som utredde Högsbymordet.

Ulf Venderot var en av de tre poliser som utredde Högsbymordet. I dag är han pensionerad.

Under förundersökningen av mordet på Abbas var han förhörsledare för mamman i familjen, mamman till den 16-åriga flicka som Abbas var tillsammans med.

Någon kunskap om hedersbrott hade varken han eller hans kollegor. Men Rikskriminalpolisen kallades in för att informera om hur man ska gå till väga och vad man ska trycka på när det gäller hedersmord.

– För mig var det en helt ny och okänd värld och jag läste en hel del litteratur om vad en hederskultur innebär. Det var framför allt övervåldet i Högsbyfallet som pekade i den riktningen.

"Inte förvånad"

Venderot har varit polis i 40 år och kallar Högsbymordet "ett av de värsta" han utrett.

– Offret trodde att han åkte till Högsby för att bli upptagen i familjen. I stället lurades han dit för att dödas för att få slut på relationen med dottern. Alla vi förhörsledare trodde att sonen inte berättade hela sanningen då utan att hela familjen var inblandad. Jag är inte förvånad över resningen.

Mordet på Abbas Rezai i november 2005 var ett hedersmord.

Abbas och den då 16-åriga flickan ville gifta sig med varandra.

Men den 16-åriga flickan var redan bortlovad med en annan man och hennes familj tyckte inte alls om förhållandet.

Dessutom kom Abbas från en lägre stående klan i Afghanistan. Flickan rymde till Abbas i Skellefteå.

"Heder skadas"

När det unga paret återvände till Högsby för att prata igenom allting med flickans familj spårade saken ur. Abbas Rezai mördades.

– Det som utmärker hedersbrott är att de är planerade och sanktionerade av en stor familjegrupp som anser att de måste utföras för gruppens överlevnad eftersom deras heder har skadats. Det här leder till att familjemedlemmarna tiger och ljuger under polisutredningen för att skydda varandra, säger kriminalkommissarie Martin Permén, som är Rikspolisstyrelsens (RPS) expert på hedersrelaterad brottslighet.

Flera "balkonghopp" under utredning

Han anser att polisen under senare år har blivit mycket mer medveten om vad hederskulturer kan ta sig för uttryck. Andra myndigheter har blivit bättre på att se och ta om hand de potentiella offren.

– Numer har vi en kontaktperson, som kan det här, i varje polismyndighet. Och vi har ett metodstöd att ta till när brottet väl har hänt.

Efter Högsbymordet 2005 har ett hedersmord klarats upp; det på en ung kvinna som mördades av sin styvfar i Katrineholm. Flera misstänkta så kallade "balkonghopp" är under utredning men är mycket svåra att lösa polisiärt. I de fallen misstänks hedersmotiv ligga bakom att unga flickor knuffas ut eller tvingas hoppa mot sin död.

– Man måste vara medveten om att det är mycket svårt för de utsatta ungdomarna, mest flickor, att bryta sig loss från familjens förtryck. De lämnar inte bara förövaren utan även den de har de närmaste banden med. Man tar bort både hotet mot dem och deras trygghet.

ARTIKELN HANDLAR OM