Misstänkta Högsby-föräldrarna häktas

Båda nekar till brott

Foto: P-O SÄNNÅS
De misstänkta föräldrarna förs in i häktningsförhandlingen i Högsta Domstolen.
NYHETER

Det medelålders paret misstänks för att brutalt ha hedersmördat sin dotters pojkvän Abbas Rezai, 20.

I dag begärdes mamman, 45, och pappan, 47, häktade i den första häktningsförhandling som hållits i Högsta Domstolen sedan 1980-talet.

Aftonbladet rapporterade direkt – minut för minut.

Ovanlig resning. Att HD häktar någon och beviljar en resning till nackdel för någon, är ytterst ovanligt. I dag hålls häktningsförhandling mot flickans föräldrar som misstänks ha mördat Abbas Rezai.

13.04 En hel del media har samlats på plats i Högsta domstolen. Enligt personal här är häktningsförhandlingar i HD extremt sällsynta. Vad man minns har man inte haft någon häktningsförhandling här sedan 80-talet.

Det medelålders paret som i dag begärs häktade nekar till att ha något med Abbas död att göra. De säger sig vara förvånad till deras sons, som dömdes för dådet, ändrade sin berättelse och tror att det kan ha att göra med att han antingen vill ha ut skadestånd eller slippa utvisas från Sverige.

Mamman hade brännskada

13.17 Nu leddes den misstänkte pappan in i Högsta domstolen. I handfängsel och med häktets gröna tröja kom han flankerad av häktesvakter.

13.18 Strax därefter leddes mamman in, även hon handfängslad. Ingen av dem försökte dölja sina ansikten för pressfotografernas kameror. Kvinnan bar sina vanliga kläder och hade en slöja över håret. Ett besvärande faktum för mamman under de tidigare förhandlingarna i tingsrätt och hovrätt var att hon hade brännskador på sin ena arm. Det fick polisen att misstänka att hon kunde varit inblandad i att hälla den kokande matoljan över Abbas Rezai. Mamman hade aldrig någon bra förklaring till hur hon fått skadorna men trots läkarundersökningar gick det aldrig att säkert fastslå hur brännskadorna uppstått.

13.28 Föräldrarna leds in i förhandlingssalen. Pappan är klädd i en röd träningsjacka. Han ser sig omkring i salen.

13.31 Rätten kommer först att avverka häktningsförhandlingen mot den 47-årige pappan. Senare mot mamman. Ännu har inte rättens ordförande Dag Victor kommit in i salen.

13.34 Förhandlingen har inletts. Rättens ordförande låter tolken läsa eden.

Sonens ord väger tungt

13.36 Rättens ordförande går igenom bakgrunden till förhandlingen. Den 47-årige pappan åtalades vid Kalmars tingsrätt för inblandning i mordet på Abbas 2005. Kalmar tingsrätt ogillade åtalet mot pappan. Det ogillade åtalet överklagades till hovrätten men de fastställde tingsrättens dom.

Men så har Riksåklagaren ansökt om resning och begärt att pappan ska häktas, misstänkt för mord. Detta för att nya bevis framkommit. Den som dömdes, 47-åringens son, har nämligen lämnat nya uppgifter. Högsta domstolen menar att den nya bevisningen som nu finns hade gjort att 47-åringen hade dömts.

Pappan nekar till mord

Högsta domstolen har därför beviljat resning och målet ska tas upp igen i Göta hovrätt. Den 47-årige mannen lyssnar på rättens ordförande. Han ser sammanbiten ut.

13.42 47-åringen nekar till brott.

– Han bestrider häktningsyrkandet, säger advokat Möllersten.

Riksåklagaren har nu begärt stängda dörrar under de fortsatta förhandlingarna och rätten går med på det. Åhörarna får komma tillbaka först när förhandlingen är över.

13.48 Just nu fortsätter alltså förhandlingen bakom stängda dörrar. Riksåklagaren för då fram den nya bevisningen mot den 47-åriga pappan. Förhandlingen blir öppen för allmänheten igen först om en dryg halvtimma. Då inleds häktningsförhandlingarna mot den 45-åriga mamman.

Hade bytt ringar

13.55 Kort bakgrund medan vi inväntar den fortsatta förhandlingen:

Abbas Rezai och den då 16-åriga flickan, det nu mordmisstänkta parets dotter, var kära och ville gifta sig.

De hade bytt ringar med varandra, men flickans familj var rasande över hennes val av blivande man. Polisen misstänker att de lockade det unga paret tillbaka till Högsby med löfte om att de skulle prata igenom saken och komma till en lösning. Men att Abbas istället mördades brutalt.

– Offret trodde att han åkte till Högsby för att bli upptagen i familjen. I stället lurades han dit för att dödas för att få slut på relationen med dottern. Alla vi förhörsledare trodde att sonen inte berättade hela sanningen då utan att hela familjen var inblandad. Jag är inte förvånad över resningen, säger Ulf Venderot som var en av de utredande poliserna till TT.

Kvinnan nekar till brott

14.12 Alla parter kallas in.

14.14 Nu kallas mamman in i salen. Innan beslutet i häktningsfrågan mot mot pappan meddelas ska häktningsförhandlingen mot den 45-åriga mamman hållas. Hon kommer in i salen med handen för ansiktet.

14.15 Kvinnan gömmer sitt ansikte bakom sin färgglada scarf och ser sammanbiten ut.

14.18 Precis som sin make åtalades hon för inblandning i mordet på Abbas men åtalet ogillades. På grund av de nya uppgifterna från hennes son har nu fallet tagits upp på nytt. Kvinnan själv har sagt att hon och sonen haft god kontakt under tiden som han avtjänat sitt straff men att han strax innan han skulle friges började prata om att han övervägde att ändra sin historia för att få skadestånd.

14.21 Riksåklagaren begär nu den 45-åriga kvinnan häktad med restriktioner misstänkt för mord.

Kvinnan nekar till brott.

– Hon yrkar att bli försatt på fri fot, säger hennes advokat.

Dörrarna stängs igen

14.23 Nu har rätten beslutat om stängda dörrar igen. Hela målet, och det faktum att det blivit resning i det, är ovanligt. Även processen i häktningsförhandlingen i dag går tillväga på ett sällsynt vis. Rätten håller de båda förhandlingarna och meddelar sedan beslut gemensamt. Den vanliga proceduren är att man håller en förhandling och meddelar sitt beslut i direkt anslutning till det. Så görs inte nu.

Först efter att häktningsförhandlingen mot mamman är klar kommer rätten att dra sig tillbaka och överlägga. Sedan meddelas beslut i båda fallen.

14.31 Skälet som den i dag 23 år gamle sonen uppgett till varför han tog på sig hela skulden för mordet då det begav sig var för att hans föräldrar sa åt honom att göra sig. Han kände sig tvungen att göra som de sa, annars skulle hela familjen bli tvungen att fly utomlands så att föräldrarna inte skulle hamna i fängelse.

Häktas

14.45 Nu är förhandlingarna slut och rätten ska överlägga i häktningsfrågan. Hur lång tid det kan ta är oklart men Aftonbladet sitter kvar här på Högsta Domstolen i centrala Stockholm och meddelar så fort beslutet kommer.

14.55 Rätten ska meddela sitt beslut i häktningsfrågan. Dörrarna öppnas och alla kallas in i salen.

14.56 Mamman och pappan leds nu båda in i salen, samtidigt. De tittar inte mot åhörarna utan stirrar stint, rakt fram. Mamman ser upprörd ut, pappan mer sammanbiten.

14.58 Alla reser sig för rättens ordförande Dag Victor som nu meddelar sitt beslut. De båda är på sannolika skäl misstänkta för mord.

– De ska kvarbli i häkte, meddelar Dag Victor.

Förundersökningen ska kompletteras

14.59 Ingen av de misstänkta visar några känslor när beslutet meddelas. De nickar bara när tolken översätter. Häktesvakterna sätter handfängsel på deras händer igen och de leds ut ur salen. Den fortsatta förhandlingen kommer nu att äga rum i Göta hovrätt.

15.08 Vice chefsåklagare Kerstin Eriksson, som är med och driver utredningen, säger att den förväntas vara klar inom fyra veckor. Hon säger att det är inte en ny förundersökning som görs, snarare kompletterar och omvärderar man i det gamla materialet.

Som ett exempel kan rättsläkarrapporten med mammans skador på armen, som man misstänkte kunde vara brännskador från den heta matoljan som användes från Abbas, tas upp igen.

– Det är ett exempel ja, säger Kerstin Eriksson.