Mordbrännare slog till igen i Teckomatorp

Pressade politiker och poliser höll presskonferens - polisen har inga spår

NYHETER

Efter fem oförklarliga bränder andades Teckomatorpborna ut i helgen.

Då brann det igen.

Nu fruktar alla nya dåd från mordbrännaren på den lilla orten.

Först brann fotbollsföreningens klubbstuga ner i tisdags och därefter slog mordbrännaren dag efter dag till på nya ställen: Brandstationens torn slukades av lågorna, det brann på gymnasieskolan och flera husägare drabbades av mindre bränder.

"Det är mordbrännare"

Teckomatorp är ett litet samhälle där skräcken nu sprider sig. Varje natt vakar frivilliga brandvärnet och nattvandrare med gula västar. Polisen har både civila spanare och målade bilar på gatorna.

– Det är en mordbrännare eller en konstellation men vi har ingen gärningsman, säger förundersökningsledare Mats Härle, representant för Skånepolisen vid dagens extrainsatta presskonferens i Svalövs kommunhus.

Alla pratar

I helgen tog mordbrännaren en paus – men slog till igen natten till tisdag. Då brann det i ett radhusområde. I mataffären mitt i byn och när grannar möts är samtalsämnet de anlagda bränderna.

– Vi har haft en polisbil stående vid Ica idag och folk kommer fram och pratar, men vi har inte fått veta något. Får vi konkreta tips hade jag fått veta det, säger Björn Johnsson, polisens stationschef i Svalöv.

Kan ringa krislinje

Karl-Erik Kruse, ordförande i kommunstyrelsen, säger att insatsen efter nattens brand måste gå in i ett nytt läge där kommunens krisledning går skift.

– Det gör att vi skärper vår uppmärksamhet och bevakning ytterligare ett snäpp. Det har varit för många händelser på för kort tid. Vi är i en situation där vi diskuterar hur vi bygger upp en uthållighet i krisarbetet, säger Karl-Erik Kruse.

Kommunen har också öppnat upp en telefonlinje dit oroliga kan ringa. Den har tidigare varit öppen vid tsunamin och när ungdomar förolyckats i trafiken, berättar han.

Telefonlinjen öppnade redan förra veckan men ansågs inte behövas i helgen när det åter blev lugnt. Nu sitter byns kyrkoherde beredd igen:

–  Det var ett dygn när det inte vara några incidenter. När det inte var något tryck trappade vi ner den insatsen men nu har vi öppnat igen med tanke på det som skedde i natt, säger Karl-Erik Kruse.

Polisen väntar på svar

Polisen har mycket lite att gå vidare på men hoppas att svaren från tre tekniska undersökningar ska leda framåt.

–  Presskonferensens hålls för att få medborgarna att känna sig lugna och trygga och berätta vilka åtgärder som görs, förklarar Mats Härle.

FAKTA

Sex anlagda bränder på en vecka

Sex bränder mellan tisdag 3 maj och tisdag 10 maj. Polisen misstänker att alla är anlagda, det finns ingen naturlig orsak. Teknisk undersökning har gjorts på tre ställen – men svaren dröjer.

Först brändes Teckomatorp SK:s klubbhus ner förra tisdagen.

Kvällen därpå klockan 22.45 brinner tornet i brandstationen i Teckomatorp, där frivilliga brandvärnet håller till.

Torsdags upptäcks ett brinnande ljus instoppat under innetaket på en toalett vid Svalövs gymnasieskola.

Fredag upptäcker en villaägare att någon försökt tända eld på ett solskydd över verandan till huset. Branden har självslocknat. Villaägaren hittar en flaska märkt aceton bredvid brandhärden.

Natten till lördag tänder någon på en lastpall bakom ett garage. Husägaren upptäcker själv lågorna och släcker med vatten från en trädgårdsslang.

Natten till tisdag brinner utemöbler som står intill en träfasad i ett radhusområde.

ARTIKELN HANDLAR OM