Häktades för mordet på Abbas

"Nekar å det bestämdaste"

Foto: P-O SÄNNÅS
De misstänkta föräldrarna förs in i häktningsförhandlingen i Högsta Domstolen.
NYHETER

När föräldraparet fick höra att de häktats för det fem år gamla mordet på Abbas Rezai rörde de inte en min.

De nya uppgifterna från deras egen son, som pekar ut föräldrarna som gärningsmän i det bestialiska hedersmordet, avfärdade de i dag som lögner.

– Min klient nekar å det bestämdaste, säger kvinnans advokat Karl Olof Wirell.

Ovanlig resning. Att HD häktar någon och beviljar en resning till nackdel för någon, är ytterst ovanligt. I dag hålls häktningsförhandling mot flickans föräldrar som misstänks ha mördat Abbas Rezai.

Den 45-åriga kvinnan och den 47-åriga mannen greps i fredags kväll i Fagersta.

Där hade de startat upp ett nytt liv efter de brutala händelserna i deras lägenhet Högsby i november 2005.

Då hedersmördades Abbas Rezai, 20 – mannen som deras 16-åriga dotter hade träffat över nätet, förälskat sig i och ville gifta sig med men som flickans familj inte alls godkände.

Ändrade historia

Föräldraparet och deras då 17-årige son åtalades för mordet men bara sonen dömdes. Dels tog han ensam på sig skulden och dels räckte inte bevisen mot föräldrarna, även om både tingsrätt och hovrätt var övertygade om att sonen inte ensam kunde begått det brutala dådet.

I dag hölls något så ovanligt som häktningsförhandlingar i Högsta domstolen mot föräldraparet.

Sonen, som dömdes för mordet, ändrade nyligen och plötsligt sin historia och fick resning av Riksåklagaren.

Han menar att det var hans föräldrar som mördade Abbas, som brutalt misshandlade den 20-årige mannen, hällde kokande matolja på honom och knivhögg honom till döds – inte han.

Dolde ansiktet

Skälet som den i dag 23 år gamle sonen uppgett till varför han tog på sig hela skulden för mordet var för att hans föräldrar sa åt honom att göra sig. Han kände sig tvungen att göra som de sa, annars skulle hela familjen bli tvungen att fly utomlands.

Föräldrarna nekar och fortsatte att göra det under dagens häktningsförhandlingar i Högsta domstolen. De menar att sonen ändrat sin historia för att slippa bli utvisad från Sverige eller kanske för att få skadestånd.

När de leddes in i salen, som inte använts för häktningsförhandlingar sedan 80-talet, var de handfängslade. Mamman dolde sitt ansikte bakom en färgglad scarf, pappan stirrade sammanbiten ut.

När ordförande Dag Victor meddelade rättens beslut, att paret häktas misstänkta för mordet på Abbas rörde de inte en min.

– Min klient nekar å det bestämdaste, säger kvinnans advokat Karl Olof Wirell.

Brännskador på armen

Vice chefsåklagare Kerstin Eriksson, som är med och driver utredningen, säger att den förväntas vara klar inom fyra veckor. Hon säger att det är inte en ny förundersökning som görs, snarare kompletterar och omvärderar man i det gamla materialet.

Som ett exempel kan en gammal rättsläkarrapport tas upp igen. Där framgick besvärande uppgifter för mamman – brännskador på hennes ena arm. Det fick polisen att misstänka att hon kunde varit inblandad i att hälla den kokande matoljan över Abbas Rezai. Mamman hade aldrig någon bra förklaring till hur hon fått skadorna men trots läkarundersökningar gick det aldrig att säkert fastslå hur brännskadorna uppstått.

– Det är ett exempel ja, säger Kerstin Eriksson.

FAKTA

Detta har hänt:

Abbas Rezai, 20, och den 16-åriga flickan blev kära i varandra. Hennes föräldrar godkände inte förhållandet. Dels var hon bortlovad till en annan man, dels kom Abbas från en lägre stående klan i Afghanistan.

2005 rymde flickan till Abbas i Skellefteå. Men det unga paret valde att komma tillbaka till Högsby för att tala med flickans familj.

Den 18 november hittades Abbas mördad. Han hade i det närmaste blivit torterad till döds med kokande matolja, tillhyggen och knivhugg.

Hela familjen greps först men till slut var det bara den då 17 år gamle sonen i familjen, flickans bror, som fälldes.

Varken hovrätten eller polis tvivlade egentligen på att fler var inblandade men bevisen räckte inte för att fälla fler.

Kvar på brottsplatsen fanns kniven med den då 17 år gamle sonens fingeravtryck på och fotografier där han poserade med mordvapnet. Det här stärkte bilden av att hans roll överdrevs för att dölja hur det egentligen låg till.

2006 dömdes brodern till fyra års sluten ungdomsvård och utvisning.

Men så plötsligt, strax efter sin frigivning, ändrade han sin historia. Den i dag 23 år gamle mannen säger att det egentligen var hans föräldrar som mördade Abbas och att han själv inte deltog alls. Han kände sig pressad att ta på sig skulden menar han.

Till stöd för sin nya berättelse åberopar han polisförhör med brodern, nytt utlåtande av rättsläkaren och ett nytt utlåtande av en kriminaltekniker som visar att de nya uppgifterna är i huvudsak förenliga med den tekniska utredning som skedde 2005.

I går beviljade Riksåklagaren honom resning, något som är mycket ovanligt.

Föräldrarna själva fortsätter att neka till att ha något med Abbas död att göra. De säger sig vara förvånad till sonens ändrade berättelse och tror att den kan ha att göra med att han antingen vill ha ut skadestånd eller slippa utvisas från Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM