”Man tittar, luktar och vänder sig om”

Teckomatorpborna lever med rädslan för nya pyromandåd

NYHETER

Malin hörde smällen. Grannen hade vräkt undan hennes brinnande utemöbler som stod lutade mot trähuset.

Mordbrännaren hade slagit till igen.

Foto: Privat
Teckomatorp drabbades natten mot måndag av ännu en anlagd brand. Kvart i tolv på natten tände någon på utemöblerna vid ett radhus på Västergatan.

Teckomatorp drabbades natten mot måndag av ännu en anlagd brand. Kvart i tolv på natten tände någon på utemöblerna vid ett radhus på Västergatan.

– Jag hade precis lagt mig men gick och tittade. Jag såg ett stort eldsken trots att rullgardinerna var neddragna. Då tog jag bara mobiltelefonen och hundarna och sprang ut en annan väg, berättar Malin för Aftonbladet.

Grannen hade känt röklukten och reagerade snabbt. De frivilliga brandmännen och räddningstjänsten i Svalöv var där inom några minuter. Det var stor spridningsrisk, enligt polisen.

Flydde från röklukten

Malin vågade inte sova i lägenheten i natt. Hon tog lite kläder och flydde från den röklukten. Hon säger att allt hände på ett ögonblick:

– Jag förstod direkt för det ända man haft i tankarna är pyromanen. Alla i byn är oroliga. När jag sprang ut träffade jag direkt en man på cykel och sa: Larma. Han var brandman, berättar hon.

Malin drabbades när mordbrännare slog till för sjätte gången i trakten sedan i tisdags. Teckomatorp är en litet samhälle där alla känner alla, säger hon. Nu undrar alla vem som ligger bakom dåden.

– Folk har varit väldigt orolig för vad som ska ske och vem det är. Det är en sådan lugn by annars där det aldrig händer något.

Alla är vaksamma

Aftonbladet pratar med Eva vars femåriga dotter bor med sin pappa i huset där mordbrännaren tände på solskyddet till verandan. Den branden självslocknade – men hon tycker det är otäckt att pyromanen slår till där det står barncyklar.

Eva vittnar också om att skräcken sprider sig i Teckomatorp.

– Man tittar, luktar och vänder sig om när man är inne i byn. Jag träffade precis folk på Ica när jag skulle köpa bullar och vi pratade om bränderna, säger Eva.

ARTIKELN HANDLAR OM