Säpo slår järnring runt politikerna

NYHETER

GÖTEBORG. Efter hoten mot Håkan Juholt och Fredrik Reinfeldt har Säpo slagit en järnring runt politikerna som syns i omvalet.

– Jag känner mig trygg, det finns professionella människor som tar hand om sånt här, säger S-ledaren.

För några dagar sedan mottog SOS Alarm i Östersund ett hot riktat mot Håkan Juholt (S) och statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Båda syns mycket är exponeras på gator och torg nu under den pågående omvalrörelsen i Västra Götaland och Örebro.

Håkan Juholt valtalade i både Uddevalla och Göteborg i går. Hundratals människor hade sökt sig till de båda centralt belägna torgen. Fredrik Reinfeldt kommer till Göteborg på torsdag.

Båda åtföljs hela tiden av Säpo. Håkan Juholt skjutsades ända fram till scenen i säkerhetsklassade bilar. Ingenting ska få hända. Sverige har ju en historia av våld riktat mot politiker, med Olof Palme och Anna Lindh.

Känner sig trygg

Men Håkan Juholt säger att han känner sig trygg. Han poängterar att han visste redan innan han tackade ja till uppdraget som ny S-ledare att hans liv skulle förändras dramatiskt. Från att tidigare ha kunnat ta tunnelbanan till jobbet så måste han numer räkna med poliseskort.

Det har riktats hot mot både dig och Reinfeldt. Känner du dig trygg när du är ute på gator och torg?

– Jag är trygg, jag är en trygg människa och jag vill att Sverige ska bli tryggare. Det finns professionella människor som hanterar sånt här, jag fokuserar på hur jag vill förändra och förbättra Sverige, det är min uppgift.

Även Lars Ohly (V) har Säposkydd i valrörelsen. Tommy Waidelich däremot, Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, saknade dock så sent som i måndags bevakning.

Ansvarar för 400

Sirpa Franzén, pressekreterare på Säkerhetspolisen, vill av hänsyn till skyddsobjekten inte gå in på hur olika politikers skydd ser ut.

– Men vi omprövar och behovsanpassar alltid våra säkerhetsåtgärder efter de hot och risker som vi bedömer kan finnas i den aktuella situationen, säger hon.

Säpo ansvarar för skyddet av hela den svenska centrala statsledningen. Totalt cirka 400 personer.

ARTIKELN HANDLAR OM