FN förde in kolera på Haiti – 4 500 döda

Foto: ALL OVER PRESS
fler dödsoffer att vänta  Över tusen personer har dött i kolera på Haiti, men siffran kan tiodubblas, tror hjälporganisationer.
NYHETER

Den svenske diplomaten Claes Hammar kunde redan förra året avslöja katastrofen.

En ny rapport bekräftar nu att FN förde in den dödliga epidemin på Haiti.

Koleran har hittills skördat tusentals liv på ön, smittat hundratusentals – och mer än 11 000 människor kan dö.

Foto: Scanpix
FN-personal tog med den dödliga sjukdomen kolera till Haiti. Det bekräftas nu i en ny rapport.

Haiti drabbades hårt av jordbävningen den 12 januari 2010. Men bara tio månader senare drabbades ön av en andra katastrof: ett omfattande utbrott av kolera.

I dagsläget har över 4,500 människor avlidit i den svåra diarrésjukdomen och över 300 000 har smittats.

Rykten började snabbt cirkulera på Haiti att sjukdomen kommit till ön med personal från Nepal i FN-styrkan MINUSTAH.

Inte funnits på hundra år

Kolera har dels inte funnits på Haiti i över 100 år, och utbrottet började i en flod inte långt i från den bas som de nepalesiska styrkorna använde.

Redan i november förra året kunde Sveriges ambassadör i Karibien, Claes Hammar, bekräfta via insatta källor att koleran kom från Nepal.

Ämnet blev snabbt en politisk krutdurk och våldsamma protester utbröt på Haiti. FN förnekade först att sjukdomen skulle ha kommit via den egna personalen, men nu bekräftas uppgifterna i en ny rapport från organisationen.

Alla bevis tyder på att epidemin uppstod av föroreningar som runnit ut i en flod vid den bas som de nepalesiska FN-soldaterna använde. Koleran har även spårats till Sydasien och finns i Nepal.

Frågan uppklarad

– Jag hoppas att den här rapporten kan möjliggöra för FN att gå vidare i sitt viktiga arbeta att bygga upp landet igen. Det viktiga är att hantera epidemin, det handlar inte om att bestraffa någon, säger Claes Hammar.

Rapporten slår fast att ingen enskild person kan hållas till svars för sjukdomen utbröt. De dåliga sanitära förhållandena på Haiti har även bidragit till den stora spridningen av kolera på ön. En ny rapport från forskare vid University of California varnar dock för att koleran på Haiti kan smitta så många som 800 000 och kräva mer än 11 000 dödsoffer – om inte fler åtgärder sätts in.

ARTIKELN HANDLAR OM