S: Släpp allt – ring väljarna

Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
Carina Moberg.
NYHETER

Göteborg. Socialdemokraterna för en desperat kamp.

Målet: undvika att Juholt blir en förlorare i sitt första val.

Medlet: riksdagsledamöter och partianställda beordras ringa 5 000 väljare före söndag.

– Alla ska lägga allt annat åt sidan, säger en S-källa.

Aftonbladets team på plats i Göteborg: Pär Karlsson, Anette Holmqvist, Lena Mellin och Björn Lindahl.

Temperaturen i omvalrörelsen i Västra Götaland är på väg uppåt, men är fortfarande långt från den som brukar råda i vanliga val.

Därför slåss nu partiledarna om att visa sig på gator och torg.

– Jag har en oro för att det blir ett lågt valdeltagande och för att det fortfarande finns många som inte känner till att det är ett val. Därför vill jag få upp valtemperaturen, säger Håkan Juholt, som i går höll torgmöten i både Uddevalla och Göteborg.

”Måste hjälpas åt”

Men det är inte allt S-ledningen gör. Aftonbladet har tagit del av ett internt mejl som gått ut från Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Carina Moberg.

I brevet gör hon klart att det är ett nederlag som ska undvikas:

”Valdeltagandet i omval brukar vara lågt och det drabbar oss eftersom det i första hand är våra väljare som avstår från att rösta. Nu måste vi hjälpas åt för att valresultatet i de båda regionerna inte ska bli en besvikelse”, skriver hon.

Därefter berättar hon att partiledningen har tagit initiativ till en ringkampanj som såväl riksdagsledamöter som anställda vid partistyrelsens expedition förväntas delta i. Alla ska ringa 20 samtal var – och målet är 5 000 samtal före söndag.

Manus för samtalen

Socialdemokraterna upprättar en särskild organisation i riksdagshuset för ändamålet. Där ska förutom telefoner finnas faktaunderlag och talarmanus så att de som ringer runt ska veta vilka budskap som ska föras fram.

Juholt vill dock inte kännas vid att det är en desperat kamp som förs i valet.

– Nej, det är det absolut inte, långt därifrån. Det här är ett regionalt val, men låt mig se det som att jag är en energikick till valarbetarna och jag kanske kan skicka en signal till väljarna att de inte ska glömma bort valet, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM