– Det gör jävligt ont

Patrik Sjöberg om att inte bli trodd – och reaktionen på mammans artikel

Foto: MAGNUS SANDBERG
VISSTE INGENTING För två veckor sedan berättade Patrik Sjöberg om de sexuella övergrepp han utsatts för av sin tränare och styvpappa Viljo Nousiainen. I en text i Dagens Nyheter i går berättade Patrik Sjöbergs mamma att hon aldrig förstod något. ”Hon har all rätt att skriva, jag förstår inte relevansen bara”, säger Sjöberg.
NYHETER

Patrik Sjöbergs mamma förstod aldrig vilka övergrepp hennes son utsattes för av tränaren Viljo Nousiainen.

Det berättade hon i en egen text i Dagens Nyheter i går.

– Jag orkar inte läsa det.

Allting som tar bort fokus från själva problemet är för mig helt ointressant, säger Patrik Sjöberg till Aftonbladet.

Det har gått två veckor sedan Patrik Sjöberg, 46, avslöjade att han under flera år utsattes för sexuella övergrepp av sin tränare och styvpappa Viljo Nousiainen.

Nu får han mejl från killar med liknande erfarenheter, som hamnat snett i livet. De undrar hur han hanterat känslorna.

– Jag tror att jag klarade mig för att jag kunde använda mycket av mina aggressioner i idrotten, det fungerade som en ventil. Och Viljo fick, med all rätta, skit av mig dagligen, säger Patrik Sjöberg.

Blev blixtförälskad

I går bröt hans mamma Birgitta Sjöberg tystnaden om relationen till Viljo Nousiainen.

I en egen text i Dagens Nyheter skriver hon hur sonens tränare kom in i deras liv och att hon blev blixtförälskad.

”Min eloge till Patrik för att han tagit bladet från munnen även om det gör ont i mig! Jag borde ju ha förstått, jag borde ha satt stopp för denna relation. Eller kanske inte ändå ...”, skriver hon i DN.

”Tar det privat”

Men Patrik Sjöberg säger att han inte ens orkat läsa texten.

– Hon har all rätt att skriva, jag förstår inte relevansen bara. Vad hon skriver och vad hon inte har vetat det är något som hon får bearbeta. Men de här sakerna tar jag med henne privat, det är ingenting som jag vill ta i media.

Vad har hon sagt till dig om det som hänt?

– Vi har inte haft så mycket diskussion om det. Jag orkar inte läsa, jag är inte intresserad. Allting som tar bort fokus från själva problemet är för mig helt ointressant.

Sedan Patrik Sjöbergs bok ”Det du inte såg” släpptes i bokhandeln har antalet samtal till Bris fördubblats. Patrik Sjöberg uppskattar att ett hundratal pojkar som tränat för Viljo Nousiainen har utsatts för övergrepp under årens lopp.

”En skitstövel”

Han är besviken på att Svenska Friidrottsförbundet inte agerat och han är direkt sårad av ordföranden Lennart Karlbergs uttalanden att Patrik Sjöberg överdriver.

– Det gör jävligt ont, både i mig och i de andra killarna, att en sådan skitstövel sitter och säger sådana grejer, säger Patrik Sjöberg.

Han utesluter inte ett rättsligt efterspel om Svenska Friidrottsförbundet fortsätter att tiga om övergreppen.

– Jag kan tänka mig att lämna över allt mitt material till en advokat, helt utan ekonomiska anspråk. Ska vi inte få någon form av ursäkt, utan i stället bli ifrågasatta? Det räcker att vara offer en gång, säger Patrik Sjöberg.

FAKTA

Utsattes för sexuella övergrepp av sin pappa

28 april

Patrik Sjöbergs självbiografi ”Det du inte såg”, skriven tillsammans med journalisten Markus Lutteman lanseras. I boken berättar Patrik och Christian Skaar Thomassen, 34, att de utsattes för sexuella övergrepp av tränaren Viljo Nousiainen.

Redan dagen innan släpptes nyheten om övergreppen och friidrottstränaren Yannick Tregaro berättade att även han utsattes av Nousiainen som barn.

Allt fler vittnesmål blir kända.

1 maj

Patrik Sjöberg och Lennart Karlberg diskuterar i P4 Extra söndag. Lennart Karlberg säger att Sjöberg ”överdriver”.

2 maj

Alexander, 38, berättar för Göteborgs-Posten att han också utsattes när han tränade för Nousiainen som 11-åring.

Bris tar emot dubbelt så många samtal från barn och vuxna om sexövergrepp.

ARTIKELN HANDLAR OM