Domen: Livstid

Svenskarna döms för trafficking på bordell: Påhittade anklagelser

Foto: JONAS GRATZER/ONASIA.COM
Andreas Solemo och Stefan Sederholm har suttit häktade sedan maj 2009 på Filippinerna. De var engagerade i en internetbordell där kvinnor betalades för cybersex. Svenskarna har dömts till livstids fängelse. I deras dagbok kan man läsa: ”Vi har spenderat allt i en cell på 2,5 x 6 meter, vi är 24 personer”.
NYHETER

Svenskarna Andreas Solemo, 35 och Stefan Sederholm, 31, hoppades bli frisläppta efter rättegången på Filippinerna.

Domen i går: livstids fängelse – för båda två.

I den här lokalen fanns nätbordellen.

Svenskarna greps för två år sedan efter ett tillslag mot en internetbordell i Cagayan de Oro. De har suttit häktade sedan dess, misstänkta för människohandel.

– Den här domen kom som en fullständig chock, då även advokaterna var säkra på att de skulle frias, säger Stefan Sederholms bror.

Hade cybersex

De båda it-teknikerna Andreas Solemo och Stefan Sederholm var engagerade i en internetbordell där kunder betalade för att se lättklädda kvinnor posera framför webbkameror, så kallat cybersex. Svenskarna greps när polisen slog till mot internetbordellen.

– Det är påhittade anklagelser mot oss, sa Solemo när Aftonbladet talade med honom i fängelset före domen.

Ett 20-tal kvinnor poserade framför webbkameror. De som betalade motsvarande tio kronor i minuten kunde chatta och se de lättklädda kvinnorna live över hela världen på sina datorer.

Enligt svenskarna hade de dock inget med kvinnorna att göra.

”Var bara konsulter”

– Vi var engagerade enbart för att hjälpa till med det datatekniska som konsulter. Och vi tog reda på att cybersex var lagligt innan vi engagerade oss. Vi vet också att kvinnorna tjänade bra med filippinska mått, säger Sederholm.

Enligt polisutredningen har kvinnorna inte tillåtits lämna lokalen under sina arbetspass. Något som gjort att brottet rubricerats som human trafficking (människohandel).

Kommer överklaga

Enligt Stefan Sederholms bror kommer domen att överklagas.

– Ja, det kommer att ske inom några veckor. Men just nu orkar jag inte prata om detta då det känns som om hela vår familj träffats av en atombomb, säger han.

I domen står att läsa:

”Utländska medborgare ska inte missbruka vår gästfrihet vid tillfälliga vistelser i landet och göra det till en fristad för deras brottsliga verksamhet. Den som kränker en kvinnas värdighet genom att dra nytta av hennes sårbarhet får räkna med allvarliga påföljder. Bristande respekt för filippinska kvinnor och våra lagar förtjänar de starkaste fördömanden från denna domstol”, skriver den regionala rätten i Cagayan de Oro i sin dom, och utdömer livstids fängelse för de båda svenskarna.

Tre filippinare döms som medskyldiga till 20 års fängelse vardera.

Greps på sitt hotell

■ ■ 23 april 2009: Ett 30-tal poliser slår till mot en lokal i Cagayan de Oro på Filippinerna. Ett 20-tal lättklädda kvinnor påträffas. Flera poserar framför webbkameror. Datorer och kameror tas i beslag. Svenskarna anländer med flyg samma dag och grips på sitt hotell.

■ ■ Maj 2009: Svenskarna häktas misstänkta för human trafficing – människohandel – och placeras i det ökända fängelset Lumbia.

■ ■ Februari 2011: Huvudförhandlingen hålls med de båda svenskarna och tre filippinare som misstänks för samma brott.

■ ■ 10 maj 2011: Domen meddelas av domaren Jeoffre W Acebido of Misamis Oriental Regional Trial Court branch 41: ”Livstids fängelse” för Andreas Solemo och Stefan Sederholm. De tre filippinarna får 20 års fängelse vardera.

ARTIKELN HANDLAR OM