Minst tio döda i skalv i Spanien

NYHETER

Två jordskalv i Spanien har orsakat minst tio dödsoffer, rapporterar lokala medier. Skalven slog hårdast mot sydöstra delen av landet där 10 000 människor har flytt sina hem, enligt radiostationen Cadena Ser.

Foto: AFP
En man tittat på förödelsen efter byggnad som rasat i staden Lorca i södra Spanien.

En officiell talesman för Murcia-regionen säger att skalven nådde 4,4 och 5,2 på richterskalan. Det första kom vid 17-tiden och det andra och kraftigare skedde klockan 19.

Minst tio döda

Minst tio liv har krävts, varav ett barn, och många fler är skadade i staden Lorca. Samtliga dödsfall orsakades av det andra skalvet.

Epicentrum låg nära Lorca där ett provisoriskt fältsjukhus sattes upp efter skalven. Dussintals människor uppges vara skadade.

I staden har skalven även orsakat stora materiella skador. På spansk tv visas bilder både på delvis raserade byggnader och förstörda bilar. Cadena Ser rapporterar att 10 000 av stadens totalt 90 000 invånare har flytt sina hem i Lorca.

Francisco Jodar, stadens borgmästare, bekräftar dödsfallen:

– Vi försöker nu ta reda på om det finns människor inuti de hus som har rasat samman, säger han enligt Sky News.

Invånare sover utomhus

Flera boende i Lorca bestämde sig för att tillbringa natten utomhus i parker och andra öppna områden, skriver nyhetsbyrån AP. Rädslan för efterskalv och att flera personers hem blivit skadade är orsaken.

Spanien drabbas årligen av 2500 skalv. Men bara en handfull är så kraftiga att de ens uppfattas av befolkningen.

Dagens skalv är den med flest dödsoffer i landet på över 50 år. 1956 avled 12 personer och ett 70-tal skadades vid ett skalv i södra Granada-regionen.

Nödhjälpsteam

Skalvet kunde kännas i Andalusien, i Valencia vid Medelhavskusten men även så långt bort som i Madrid.

Premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero har nu beordrat att militärens nödhjälpsteam ska mobiliseras.

ARTIKELN HANDLAR OM