Nytt valstrul i Göteborg

NYHETER

GÖTEBORG. Höstens valkaos tvingade fram ett dyrt omval i Västra Götaland.   

Bara dagar före valet menar nu Centerpartiet att nytt strul uppdagats.

– Fungerar det inte på söndag är det en katastrof, säger Ida Karlsson, valsamordnare för Centerpartiet.

Efter regionalvalet i september visade det sig att flera fel begåtts i samband med rösträkningen. Detta kan i sin tur ha påverkat valutgången, menade Valprövningsnämnen som beslutade att ett omval skulle hållas.

Inför söndagens val har nu nya brister uppdagats, anser Centerpartiet. Det fick Länsstyrelsen i Västra Götaland att skicka ut ett brev med skarpa förmaningar till regionens kommuner.

Problem för Centern

Där står bland annat att väljarna vid flera röstlokaler inte har kunnat ta valsedlar utan att det syns vilka partier ska rösta på. Sedlarna har varit placerade för nära röstförrättarna och väljarköerna.

Dessutom har det uppstått problem för partier med flera listor i valet, bland annat Centern. Partiet har en ordinarie lista, men även ungdomsförbundet deltar med en, som godkänts av Valmyndigheten.

– Listorna har flyttats runt och på vissa håll har en tagits bort. Vi har fått höra att man även lagt dem i samma hög på en del ställen, säger Ida Karlsson, valsamordnare (C) i Västra Götaland.

Uppseendeväckande

Enligt henne är det som hänt uppseendeväckande, med tanke på vad som hände under valet i höstas. Då hade bristfälliga budröster godkänts, vissa valsedlar hade inte kommit fram i tid och flera väljare hade inte fått rösta alls. 16 röster på Centerpartiet kom inte med i den slutliga sammanräkningen.

– Det har ringt flera personer och undrat varför de inte hittar den lista de söker, säger Ida Karlsson.

Anna Blomberg, valansvarig på länsstyrelsen i Västra Götaland:

– Kommunerna ska så klart placera valsedlarna på ett korrekt sätt. Centern hörde av sig till oss, vi har själva inte hört något och inte gjort någon undersökning. Vi valde att gå ut och informera kommunerna om vad som gäller, som vi även gjort innan, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM