Får vänta fyra år på ny rättegång

Livstidsdömda svenskar överklagar domen

Foto: JONAS GRATZER
fångar i två år Andreas Solemo och Stefan Sederholm har suttit häktade sedan maj 2009 på Filippinerna. De var engagerade i en internetbordell där kvinnor betalades för cybersex. Svenskarna har dömts till livstid.
NYHETER

Svenskarna Stefan Sederholm och Andreas Solemo, dömda för människohandel i Filippinerna, tänker överklaga livstidsdomen.

Men de får räkna med att stanna länge i fängelset.

– Det kan ta upp till fyra år innan överklagandet tas upp, säger Stefan Sederholms storebror Håkan.

När domen förkunnades hade svenskarna suttit häktade i två år efter att den filippinska internetbordellen avslöjades.

”Riktig käftsmäll”

Håkan Sederholm talade i går

i telefon med sin yngre bror Stefan.

– De hade ju räknat med att bli fria, så livstidsdomen var en riktig käftsmäll. Ja, det värsta som kunde hända. Jag blev ledsen när jag hörde hans röst, säger brodern.

– Många tror att domstolen har velat statuera exempel och slagit till med full kraft.

Ökänt fängelse

Stefan Sederholm, 31, och Andreas Solemo, 35, sitter i Lumbia City jail, ett ökänt fängelse. Cellen de delar med sju andra fångar är 18 kvardratmeter.

Du har tidigare besökt dem i fängelset. Hur är förhållandena där?

– Trångt och skitigt. De får vatten och ris gratis men annan mat får de som har pengar köpa in själva, säger Håkan Sederholm.

Båda svenskarna hävdar att de enbart hjälpt till med det tekniska i lokalen, där ett 20-tal kvinnor poserade framför webbkameror. För runt tio kronor i minuten kunde sedan köpare runt om i världen chatta med kvinnorna och se dem live.

Ger inte upp

Via Håkan Sederholm säger svenskarna att de inte givit upp:

– Vi ska kämpa för att få upprättelse även om vi just nu håller på att bli galna över ovissheten hur länge vi ska sitta inlåsta, säger Stefan Sederholm.

ARTIKELN HANDLAR OM