Guldkontor rånad av män i målarkläder

Kan ha kommit över guld värt tio miljoner kronor

Foto: P-O Sännås
Polisens tekniker tog hand om väskan som rånarna lämnade efter sig.
NYHETER

Rånarna låtsades vara målare.

De körde fram en ställning framför guldkontoret – sedan klättrade de in.

Enligt uppgifter till SVT kom rånarna över guld för mellan sju och tio miljoner kronor – vilket i så fall gör rånet till ett av de största guldrånen i Sveriges historia.

Ett ögonvittne som Aftonbladet talat med bevittnade hela rånet som inträffade strax efter tio i förmiddags på Södermalm i Stockholm.

Han såg två män klädda som målare med masker för ansiktet klättra i en byggnadsställning med hjul.

– Den svajade och det hela såg väldigt osäkert ut. Jag förstod inte vad de sysslade med. Jag tänkte att snart får jag ringa ambulans, för de här kommer att ramla, säger han.

Polisen jagar männen

Men plötsligt klättrade männen in genom ett fönster på andra våningen där en guldgrossists kontor ligger.

Inne hos guldgrossisten förvarades smycken och råguld till ett värde av många miljoner och dit tog sig de två männen in och hotade personal med ett pistolliknande föremål.

– Inga skott avlossades och ingen i personalen skadades fysiskt, säger Ulf Lindgren på länskommunikationscentralen i Stockholm.

Rånarna flydde sedan. Uppgifterna går i sär om de flydde till fots eller i ett fordon. Flera polispatruller jagar dem fortfarande.

En förundersökning om grovt rån har inletts.

Sa att de hade sprängladdning

Hur mycket rånarna fick med sig är ännu oklart men enligt uppgifter till SVT kom rånarna över guld för mellan sju och tio miljoner kronor. Det gör i så fall dagens rån till ett av de största guldrånen i Sveriges historia.

I samband med rånet ska någon av gärningsmännen ha sagt något om en sprängladdning.

Efteråt hittade man ett föremål, en sportbag, som hade lämnats kvar hängandes från byggnadsställningen utanför kontoret.

Polisens bombtekniker säkrade föremålet och tog med det från platsen. Om det var en sprängladdning eller inte kunde polisen på eftermiddagen ännu inte säga.

ARTIKELN HANDLAR OM