Niondeklassarna som tar Stavros i försvar

Foto: BJÖRN LINDAHL
Natalie Elfsö, 16, Patrik Hall, 15, Karin Ahlstedt, 15, Matilda Föhrer, 15, och Isabella Marklund, 15, på Johan Skytteskolan i Älvsjö tycker inte att det är konstigt att man i förväg kan ha pluggat på en fråga som sedan dyker upp på det nationella provet.
NYHETER

SVT-läraren Stavros Louca misstänks för fusk.

Men niondeklassare som Aftonbladet har pratat med förstår inte anklagelserna.

– Vår lärare visade oss en uppgift, och nästan exakt den uppgiften kom på provet sen, säger Isabella Marklund, 15.

Det är dagen efter den svåra C-delen av det nationella provet i matematik och på Johan Skytteskolan i Älvsjö i Stockholm sitter några niondeklassare och sammanfattar intrycken.

Att gå igenom gamla prov som en del av förberedelserna ser de inte som något konstigt. Inte heller att man i förväg kan ha pluggat på en fråga som sedan dyker upp på det nationella provet.

Samma uppgift kom på provet

– Vår lärare visade oss en uppgift, och nästan exakt den uppgiften kom på provet sen. Personerna i frågorna var utbytta, men matten var likadan, säger Isabella Marklund.

Att liknande frågor dyker upp år efter år är något eleverna har tagit fasta på.

– Jag skrev ut alla de prov vi inte fått se tidigare fån Skolverkets hemsida, säger Natalie Elfsö.

Lär sig till provet – sen glömmer man

Men det är inte allt som stannar när provet är färdigskrivet och betygen utdelade.

– Man lär sig till proven för att bevisa för lärarna att man kan, sen glömmer man bort det. Men det är inget konstigt. Om jag frågar mina föräldrar kan de oftast inte svara på mina provfrågor, säger Isabella Marklund.

– Det är bara att titta på "Smartare än en femteklassare" på tv. Där är barnen alltid bättre än de vuxna, säger Matilda Föhrer.

De får dock mothugg av Natalie Elfsö. Hon tror att de senaste veckornas studier inför de nationella proven var precis det som behövdes för att hon ska minnas vad hon lärt sig många år framöver.

Hade inte klarat det utan nio års förberedelser

– Efter den här sista lilla påminnelsen tror jag verkligen att jag kommer att komma ihåg det här länge till.

Eleverna är dock överens om att man inte ska lägga för stor vikt vid de intensiva förberedelserna veckorna före det nationella provet.

  – Man hade ändå inte klarat det om man inte gått i skolan nio år innan, säger Karin Ahlstedt.
 

Fotnot: Stavros Louca misstänks för att på något sätt ha kommit över de nationella proven och spridit uppgifter ur dem till sina elever. Örebro kommun, där den aktuella skolan ligger, kommer att utreda anklagelserna.

ARTIKELN HANDLAR OM