Madeleinefallet återupptas – av Scotland Yard

Får hjälp av Englands bästa brottsutredare

Foto: Foto: ap
Saknad Det har gått fyra år sedan Madelein McCann försvann från ett hotellrum i Portugal, bara nio dagar innan hon skulle fylla fyra år.
NYHETER

Försvunna Madeleine McCanns föräldrar vädjade till premiärminister Cameron – som reagerade direkt.

Han lovar att fallet ska ses över och sätter Scotland Yards bästa utredare på fallet.

– Det är verkligen ett steg i rätt riktning, säger föräldrarna.

Det har gått över fyra år sedan Madeleine  försvann under familjens semester i Portugal – och utredningen har sedan länge stått relativt still.

Därför vädjade Madeleins föräldrar Kate och Gerry i tidningen The Sun till premiärminister David Cameron att sökandet efter Madeleine ska återupptas.

Och han skred genast till verket när han på torsdagen såg till att just det hände.

Scotland Yard – eller Londons Metropolitan Police – ska nu ”bidra med sin expertis” och noggrant gå igenom fallet igen för att få fart på sökandet igen.

”Steg i rätt riktning”

Chefen för Scotland Yard, Paul Stephenson, lovade att sammanställa en rejäl elit-styrka som ska gå igenom samtligt bevismaterial ”med en fintandad kam”, enligt The Sun.

– Vi välkomnar regeringens svar. Det är verkligen ett steg i rätt riktning. Experterna på Metropolitan Police är erkänt duktiga och vi känner oss lugnade av regeringens engagemang för sökandet efter Madeleine, säger Kate och Gerry McCann.

Trebarnspappan David Cameron svarade själv på paret McCanns öppna brev och försäkrade att han ska göra allt i sin makt för att utredningen nu ska lyckas.

”Tack för ert varma och rörande brev. Det ni gått igenom är varenda förälders värsta mardröm och mitt hjärta klappar för er båda”, skriver Cameron.

Han fortsätter:

”Jag kan inte föreställa mig smärtan som ni upplevt under dessa fyra år, och den styrka och beslutsamhet som ni visat är otrolig. Jag har bett inrikesministern att se över vad regeringen kan göra för att hjälpa till att hitta Madeleine.”

Bekostar utredningen

Inrikesdepartementet har enligt The Sun redan i mer än nio månader i hemlighet arbetat med att återuppta fallet, och har nu lovat att gå in och bekosta vad som lär bli en rejält dyr utredning.

Det har tidigare inte bedrivits någon utredning i Storbritannien, då försvinnandet skedde i Portugal, men nu håller man på att begära ut kopior av förundersökningen.

ARTIKELN HANDLAR OM