Polisen kan ha hittat mordvapnet

Domen uppskjuten i modellmordet

NYHETER

Andreas Johansson, 37, har åtalats för att ha strypmördat 17-åriga Johanna och sedan våldtagit henne.

Nu kan polisen ha hittat mordvapnet – en svart antennsladd.

Domen i det uppmärksammade fallet har nu skjutits upp i väntan på att den nya bevisningen ska analyseras.

Johanna blev bara 17 år. Hon mördades den den 19 augustii fjol.

Delar av en svart antennkabel hittades nyligen i samma skogsområde i Gäddemåla i Jönköpings län där 37-årige Andreas Johansson greps den 19 augusti i fjol, strax efter mordet på Johanna.

Fyndet är intressant, för trots att polisen hela tiden vetat att Johanna ströps till döds så har man inte vetat säkert med vad.

"Den är min"

Johansson själv har lämnat olika uppgifter på vad han använde under det han kallar för en frivillig sexakt som gick ”över styr” men som åklagaren menar var ett mord som avslutades med en våldtäkt.

Sladdbitarna är skickade till analys.

– Vi väntar på svar som kan komma senare i dag. Vi vill veta om de har spår av Johannas dna på sig, säger åklagare Yvonne Rudinsson.

Har de det kan de vara mordvapnet.

Andreas Johansson själv ska enligt Smålandsposten sagt i förhör när han konfronterades med den nya bevisningen:

– Den (sladden) är min, den har använts vid sexleken.

Lockades med modelldrömmar

Domen mot Andreas Johansson skulle egentligen ha fallit i går men på grund av den nya tekniska bevisningen har den skjutits upp till den 26:e maj.

– Vi tycker att rätten ska ha det kompletta bevismaterialet innan de fattar sitt beslut, säger Rudinsson.

Johanna, 17, lockades i somras till Växjö och Norrhult med löften om att få bli modell. 37-årige Andreas påstod sig ha en klädbutik och tyckte att Johanna från Sölvesborg skulle bli en utmärkt modell för hans klänningar.

Men i stället ströp han henne till döds på sängen i sin lägenhet i småländska Norrhult den 19 augusti förra året.

Själv har han i både förhör och under den pågående rättegången hävdat att Johanna dog sedan en strypsnara drogs åt för hårt under en avancerad sexlek.

”Felaktig slutsats”

Men åklagare Yvonne Rudinsson är övertygad om att det aldrig förekommit något frivilligt sex. Under rättegången redogjorde hon för hur teknisk bevisning tyder på att Andreas Johansson först tagit livet av Johanna, och sedan våldtagit hennes döda kropp.

Åklagaren har yrkat på livstidsstraff.

FAKTA

Detta har hänt:

Andreas Johansson, 37, lärde känna Johanna, 17, förra sommaren. Han sa att han ägde en modebutik och kunde göra henne till modell.

Den 19 augusti genomfördes en modefotografering vid Teleborgs slott i Växjö. Efteråt tog Anderas Johansson med sig Johanna till sin lägenhet i Norrhult. Han har erkänt att han ströp henne där, men hävdar att det var en sexlek som spårade ur.

Efteråt packade han in kroppen i sin bil och dumpade den i skogen i Berg, en halvtimmes bilväg bort.

Han kunde gripas sedan han ringt sin syster och berättat.

I går skulle dom ha fallit men på grund av ny, teknisk bevisning har domen skjutits upp till den 26 maj och eventuellt ska en ny förhandlingsdag hållas i rätten.

ARTIKELN HANDLAR OM