Svensk man misstänks för våldtäkt på ålderdomshem

Det gamla offret dog efteråt – "hon tappade livsgnistan helt"

NYHETER

En svensk 47-årig man, som tidigare dömts för sexuella övergrepp i Sverige, är misstänkt för upprepade våldtäkter av en 87-årig dam i Oslo.

Efter att kvinnan berättat om övergreppen slutade hon äta och dog några veckor senare.

– Hon tappade livsgnistan helt, säger målsägarbiträdet Hege Salomon till Aftonbladet.

Övergreppet ska ha skett i mars i år på Midtåsenhjemmet i Oslo där den svenske mannen jobbade som vårdare.

Den 87-åriga kvinnan var enligt hennes anhörigas advokat Hege Salomon till en början väldigt förtjust i vårdaren som uppträdde trevligt mot henne.

"Stor skam"

Men så ska han ha drogat och våldtagit henne.

Enligt kvinnans uppgifter ska det ha skett flera gånger – det är dock oklart hur många gånger det handlar om.

– En morgon, vid frukost, sa hon att hon ville bli undersökt för sexuella övergrepp. Hon mådde mycket dåligt. Hon var en kristen kvinna som levt hela livet med en man. För henne var det en stor skam att ha blivit utsatt för det här men hon ville berätta så att ingen mer skulle bli utsatt. Det här var ju en man som hon, och de andra på hemmet, var fullständigt beroende av, säger Hege Salomon.

Kvinnan undersöktes av en läkare. Den norska polisen väntar på svaret av den undersökningen.

– Det kan bli avgörande för hur vi går vidare med fallet. Just nu har vi bara tredjehandsuppgifter. När saken kom till vår kännedom var offret i så dåligt skick att vi knappt kunde förhöra henne, säger Karianne Lid på Oslopolisen till Aftonbladet.

Beslagtagit dator

Efter att den 87-åriga kvinnan berättat om övergreppen började hon må väldigt dåligt enligt anhöriga och deras advokat Hege Salomon. Hon slutade äta, tappade livsgnistan och ville knappt prata mer.

– Hon ville inte ha något i munnen, mat eller vätska, vilket fick oss att misstänka att hon kunde ha utsatts för något oralt övergrepp också, säger Salomon.

Några veckor senare dog hon.

– Hon orkade helt enkelt inte äta och kräktes upp det hon fick i sig och detta var en följd av övergreppet, menar Salomon.

Den 47-årige svensken nekar till brott. Han har efter förhör släppts av norsk polis.

– Men utredningen pågår. Vi har bland annat beslagtagit hans dator och den undersöks just nu. Vi väntar även på provsvar, säger Karianne Lid.

Mannen är dömd för ett sexualbrott i Sverige tidigare enligt norsk polis.

ARTIKELN HANDLAR OM