1 200 kan ha dött till havs

NYHETER

Förra veckan hittades nio överlevande efter att ha drivit på Medelhavet i två veckor. Ingen båt plockade upp dem.

FN:s flyktingorgan befarar att så många som 1 200 kan ha dött till havs när de försökt fly kriget i Libyen.

– Omkring 12 000 människor har ankommit till Italien eller Malta och vi tror att så många som 1 200 är döda eller saknade, säger UNHCR:s taleskvinna Melissa Fleming till AP.

För närvarande utreder FN:s flyktingorgan, UNHCR, ett flyktingfartyg som aldrig fick hjälp, trots att de befann sig i nöd och militärfordon passerade. Fartyget drev omkring på Medelhavet i två veckor.

Det fanns 72 personer ombord. Nio överlevde.

Bensinen tog slut

– Vi passerade ett stort militärfartyg, men de ville inte släppa ombord oss. Vi såg också en militärhelikopter som flög över oss, säger en av de överlevande flyktingarna till UNHCR.

Trots det höll flyktingarna humöret uppe – tills bensinen tog slut och de började driva tillbaka mot Libyen.

– Ännu en helikopter flög över oss. De kastade ner kex och vatten till oss. Sedan passerade vi ytterligare ett militärfartyg, men de fotograferade oss bara innan de åkte i väg, säger flyktingen.

Italienska kustbevakningen har bekräftat att den larmades om båten via en kontaktperson i Rom. Inget land säger sig dock känna till uppgifterna om förbipasserande militärfartyg.

Drev i två veckor

I två veckor drev flyktingarna omkring innan de räddades. Maten och vattnet tog slut; och flyktingarna tvingades dricka urin och äta tandkräm för att överleva.

– Det dog människor varje dag. En etiopisk kvinna dog framför ögonen på sitt tvååriga barn. Pojken grät hela tiden efter det. Han dog tre dagar senare, berättar flyktingen.

Till slut nådde båten, med elva levande personer ombord, Libyens kust. En kvinna dog på stranden, och de tio kvarvarande började gå mot staden Zlitan. Där blev de arresterade. De fördes till sjukhus innan de kastades i fängelse. Efter två dagar dog ytterligare en av dem.

Slutligen betalade en vän polisen – och tre av de överlevande kunde ta sig över gränsen och in i Tunisien, där de nu befinner sig i ett flyktingläger.

ARTIKELN HANDLAR OM