”Det har varit en sjuk utveckling”

Men nu står priset på de svenska villorna stilla sedan ett år tillbaka

Foto: Foto: PETER WIXTRÖM
SLOG TILL PÅ 68 KVADRAT Anna och Anders Brattén med barnen Alvin, 5, och Saga, 2.
NYHETER

De svenska villapriserna ligger nu nästan stilla.

Anna Brattén är nöjd – huset familjen köpt i Stockholm kostade bara 3,7 miljoner.

– Det gick inte upp mer än 200 000 kronor under budgivningen, säger hon.

Under april låg genomsnittspriset för villor i Sverige helt stilla. Om man tittar på lite längre sikt – ett år bakåt – så har priserna ockå varit oförändrade.

– Vi ser en avvaktan på bostadsmarknaden, vilket återspeglas i siffrorna. Bolånetak, generellt hårdare krav från bankerna och höjda räntor har bidragit till det, säger Jeanette Gustafsdotter, vd Mäklarsamfundet.

Hon menar att säljarnas höga förväntningar möts av köpare som inte är lika heta på gröten längre:

– Det gör att tempot på bostadsmarknaden saktar ner och det tar längre tid att sälja nu jämfört med i början på året, säger Gustafsdotter.

Gick ner i Göteborg

Under april gick priserna upp med två procent i Storstockholm, ner med en procent i Storgöteborg och upp med fyra procent i Stormalmö.

Genomsnittspriset för en villa i landet är nu 2,4 miljoner, medan Storstockholm har det högsta genomsnittspriset med 4 miljoner.

Anna Brattén och hennes make Anders har precis köpt en villa på 68 kvadratmeter för 3,7 miljoner i Tallkrogen i Stockholms kommun.

– Det var ett bra pris. Med tanke på prisutvecklingen de senaste åren, så trodde jag att det skulle bli dyrare, säger Anna.

”Köpte i rätt tid”

Hon är förbluffad över hur mycket priserna har ökat sedan familjen köpte sin första, mycket lilla villa i Tallkrogen för sex år sedan:

– Det har varit en sjuk utveckling, nästan onormal. Den första villan måste vi ha köpt i precis rätt tid, vi fick bra betalt för den. Nu flyttar vi till en större villa, säger Anna Brattén.

ARTIKELN HANDLAR OM