Halshöggs av galning

Kvinna brutalt mördad mitt i turistparadiset Svenska prästen Tanja: ”Skrämmande”

1 av 3 | Foto: Foto: DESIREE MARTIN/AFP
VANSINNESDÅD Den 62-åriga kvinnan handlade i en presentaffär när mördaren plötsligt attackerade henne med en machete. Polisen spärrade av butiksområdet efter mordet.
NYHETER

Den 60-åriga kvinnan, Jennifer Mills-Westley, shoppade i en butik på Teneriffa.

Då halshöggs hon av en psyksjuk man med machete.

Efter mordet flydde han med huvudet i handen – och skrek att han var guds profet.

– Man blir rädd. Det är mycket obehagligt att det händer här, säger den svenska prästen Tanja Kamensky.

Vansinnesdådet inträffade strax efter klockan 10 i går förmiddag på den spanska turistön Teneriffa.

Jennifer Mills-Westley befann sig i en presentbutik i Los Cristianos, en av de största och mest populära orterna på ön.

Plötsligt överfölls hon av 28-åringen. Han tog en machete som fanns i butiken – och halshögg henne utan att yttra ett ord.

Sedan tog han upp huvudet, gick ut på gatan och skrek: ”Jag är guds profet. Det här är min skatt!”, enligt ögonvittnen till tidningen The Sun.

Flera personer blev vittnen till det bestialiska mordet.

– Jag kunde höra människor skrika och ropa. Mannen gick sakta längs trottoaren och mumlade med huvudet i handen. Det var surrealistiskt, säger Colin Kirkby, en brittisk journalist på plats.

Efter en stund började 28-åringen springa. Flera vittnen och säkerhetsvakter tog upp jakten.

– Jag höll på att parkera bilen utanför köpcentret när jag såg en man komma springande med ett huvud i handen, säger ett ögonvittne till Daily Mail.

Till sist lyckades en italiensk motorcyklist stoppa mördaren – genom att slänga sin hjälm i 28-åringens ansikte så att han föll omkull.

Säkerhetsvakter slängde sig sedan över mannen och brottade ner honom.

Mordet inträffade bara 400 meter från Svenska kyrkan i Los Cristianos. Prästen Tanja Kamensky är skakad. När Aftonbladet når henne på telefon befinner hon sig intill mordplatsen med sin familj:

– Jag står och tittar på affären just nu. Det är skrämmande och känns mycket obehagligt. Om det hade varit högsäsong nu skulle det mycket väl kunna ha varit en svensk som blev mördad, men det är så klart lika hemsk oavsett nationalitet.

Känd av polisen

Den 28-årige mördaren ska vara en hemlös man från Bulgarien. Polisen känner till honom sedan tidigare. Varför han högg huvudet av Jennifer Mills-Westley är ett mysterium, men polisen tror att han kan ha förföljt henne i flera dagar innan han slog till.

Enligt lokala medier hade 28-åringen nyligen släppts ut från psykvården efter att tidigare ha legat bakom flera oprovocerade våldsamma attacker.

– Det är skrämmande när något sådant här inträffar. Alla pratar om det här nu och det går mycket rykten, säger Tanja Kamensky.

FAKTA

Flydde med huvudet – stoppades av mc-förare

1. Klockan var runt 10.30 i går när den 62-åriga brittiskan gick in i en kinesisk presentbutik i ett köpcentrum i turistorten Los Cristianos.

2. 28-åringen kom in i affären och tog en machete som fanns i sortimentet. Utan att säga ett ord högg han huvudet av kvinnan.

3. Mannen gick ut på gågatan. Flera personer såg honom och trodde först att det var ett låtsatshuvud han höll i handen. När de insåg vad som hänt och började skrika flydde 28-åringen springande.

4. En italiensk mc-förare tog upp jakten. Han slängde sin hjälm i ansiktet på mannen som föll omkull och kunde övermannas av säkerhetsvakter.

Teneriffa – en svenskfavorit

Svenskparadiset Teneriffa är en spansk ö som ingår i Kanarieöarna i Atlanten.

Ön är ett mycket populärt resemål för turister från hela världen.

Tusentals svenskar vallfärdar varje vinter till Teneriffa för sol och bad. Redan 1950 åkte den första svenska turisten ner till ön för att undkomma den svenska kylan.

Orten Los Cristianos ligger vid den södra spetsen och är en av de mest populära turistorterna på ön. Ett 100-tal svenskar är bosatta året om på Teneriffa. Turistsäsongen för svenskar drar i gång först i oktober.

ARTIKELN HANDLAR OM