Sitter fängslad – utan prövning

Hassan Guleed fast i Guantánamo sedan 2006

Foto: Foto: Brennan Linsley/AP
NYHETER

En tonåring kom till Sverige 1993 och bodde här i tre år.

Hans andlige ledare i Göteborg rådde honom att gerillautbilda sig i Afghanistan.

I dag är Hassan Guleed utpekad som en av de 16 värsta terroristerna i världen och sitter fängslad på Guantánamo.

Hassan Guleed.

Guleed ser nästan sömnig ut på bilden från Guantánamo-fängelset. Kanske korsförhördes han strax innan fotografiet togs, kanske var han bara trött.

Aftonbladet kan i dag med hjälp av Wikileaks berätta om USA-militärens anklagelser mot Guleed. I Guantánamo-administrationens utvärdering från den 19 september 2008 står det klart att fånge US9SO-010023DP inte kan vänta sig någon nåd. Konteramiral D.M. Thomas Jr rekommenderar Guleed för fortsatt internering.

Kom till Sverige 1993

Hassan Guleed (också kallad Gouled Hassan Dourad) föddes i Somalia 1974. När inbördeskrig bröt ut i hemlandet 1991 skickade familjen honom till Tyskland. Där nekades han asyl, men fick uppehållstillstånd i Sverige i början av 1993.

Då var Guleed 18 eller 19 år. Exakt var han bodde i Sverige framgår inte. Men terroristexperten Magnus Ranstorp säger att ”han var verksam i Göteborg”.

I Sverige blev Guleed intresserad av islam. Medan han allt oftare besökte den lokala moskén ökade hans vilja att slåss på den somaliska sidan mot Etiopien i gränsområdet Ogaden.

Gerillautbildad

Hösten 1995 kom hans vän Muhammad Nuur – imam i den somaliska moské som Guleed tillhörde i Sverige, troligen i Göteborg – med ett förslag: åk till Afghanistan och gerillautbilda dig, res sedan vidare till Somalia och slåss. I januari 1996 följde Guleed imamens råd.

Hösten 2003 ska han ha undersökt möjligheterna att attackera den amerikanska militärbasen Camp Lemonier i Djibouti. En förare skulle köra in med en bombpreparerad vattenleverans och en medhjälpare skulle spränga den gömda bilbomben, bestående av TNT från lokalt inköpta sovjetiska anti-tank-minor.

Djiboutis säkerhetstjänst grep Guleed i mars 2004 och överlämnade honom till USA. I september 2006 fördes han till Guantánamo för att åtalas för terroristaktiviteter mot USA, somhävdar att Guleed var medlem i den somaliska terroristgruppen AIAI, al-Ittihad al-Islami, som stödde östafrikanska al-Qaida.

’Jag utkämpade jihad’

Han ska också ha planlagt kidnappningar av västerlänningar i Somalia och nerskjutningen av ett reguljärt jetflygplan från Ethiopian Airlines – brott som aldrig genomfördes. Guleed själv säger att han inte var medlem i AIAI:

– Men jag utkämpade jihad jämsides med AIAI mot etiopierna, vilket jag har rätt att göra, säger Guleed till den tribunal som mellan 2004 och 2007 granskade varje Guantánamo-fånges fall.

Satt i CIA-fängelse

Guleed är en av 16 så kallade ”high value detainees” – högt värderade fångar – på Guantánamo. Han satt i ett eller flera hemliga CIA-fängelser, liksom 13 av de andra högriskfångarna, innan han fördes till Kuba.

Hassan Guleed sitter fortfarande fängslad utan att ha fått sin sak prövad.

Sju av 779 interner har dömts sedan Guantánamo-fängelset öppnades i januari 2002.

”Assange gav oss filerna i London”

Hundratals läsare ville veta mer om Aftonbladets unika samarbete med Wikileaks.

Läs chatten med Peter Kadhammar och Joachim Kerpner.

ARTIKELN HANDLAR OM