Ameneh, 30, ska få hämnas

Hon får hälla syra i förövarens ögon

Foto: AFP
öga för öga Ameneh Bahrami sade nej till Majid Movahedis frieri. Då blev han vansinnig och hällde svavelsyra i hennes ögon. Nu får hon sin hämnd.
NYHETER

Enligt ett iranskt domslut ska vakter hålla nere den dömde Majid samtidigt som Ameneh droppar svavelsyra i hans ögon.

– Han gnyr för sin nåd, men det är för sent för det, säger kvinnan till tyska Bild.

Men efter protester från Amnesty har syrastraffet skjutits upp.

Majid Movahedi.

När iranska Ameneh Bahrami nobbade sin 25-årige studiekamrat Majid Movahedis frieri blev han vansinnig.

För sex år sedan ställde han sig och väntade utanför hennes hem. När hon kom hem från jobbet hällde han svavelsyra i hennes ansikte.

2008 beslutades det i rättegång att hon ska få hämnas.

– Han kommer att ligga drogad framför mig. Jag kommer att känna mig fram till hans ögon och droppa fem droppar svavelsyra i varje öga, säger Ameneh Bahrami, 30, till tyska Bild.

Ber om nåd

Domen fastslogs enligt den iranska sharialagen om "qisas" (vedergällning), som innebär att gärningsmannen får sitt straff utbetalt som fysisk hämnd – öga för öga, tand för tand.

Det har bestämts att Majid ska sövas ner på ett sjukhus i Teheran och att en läkare ska se till att hans ögon hålls öppna. Offrets mamma har lovat att hjälpa till om Ameneh, som är blind, skulle få svårt att träffa rätt när hon droppar ner syran.

Flera människorättsorganisationer fördömer straffet och har vädjat till henne att låta bli, men Ameneh vägrar.

– Han hånade mig inför rätten. Nu gnyr han för sin nåd och ber mig att åtminstone låta honom ha ett öga kvar. Men det är för sent för det, säger hon till tyska Bild.

"Ett gott exempel"

Efter att Ameneh fick sitt ansikte förstört flydde hon till Spanien, där hon har genomgått 17 misslyckade operationer i försök att rekonstruera sitt utseende och sin syn. Hon har också skrivit en bok som heter "Öga för öga", som har getts ut på tyska.

Nu hoppas hon att hennes gärning ska förhindra framtida attacker på iranska kvinnor.

– Den person som gjorde detta förtjänar att gå igenom samma lidande. Endast på detta sätt kommer han att förstå min smärta. Min avsikt är inte bara hämnd, utan också att ingen annan kvinna ska behöva gå igenom det här. Det är att föregå med gott exempel, säger Ameneh till spanska ABC.

Enligt planerna skulle hon få sin hämnd middagstid på lördagen iransk tid, men efter protester från Amnesty har syrastraffet nu skjutits upp.

ARTIKELN HANDLAR OM