Göran Hägglund: Barnen far illa

Foto: URBAN ANDERSSON
KD-ledaren Göran Hägglund riktade in sig på vård och psykisk ohälsa i sin valspurt. – Den psykiska ohälsan ökar. Det finns många som ser att barnen far illa. Vi behöver en bättre psykiatri, säger han.
NYHETER

GÖTEBORG. KD-ledaren Göran Hägglund har valspurtat intensivt i Västra Götaland inför morgondagens omval. Under lördagen gjorde han sitt sista framträdande.

– Jag tror att vi går framåt i morgon, säger han.

Fler vårdplatser och mer fokus på psykiatrin i regionen. Där låg Göran Hägglunds fokus när han dagen före omvalet i Västra Götaland talade på Harry Hjörnes plats i Göteborg.

– Många har varit framme och pratat om stort och smått, jag tycker intresset känns stort, säger han efter sitt tal.

”Ovärdigt ligga i korridorer”

KD-ledaren betonade vid flera tillfällen att det behövs fler vårdplatser i regionen.

– Det är ovärdigt att folk får ligga och vänta i korridorer och sköljrum, säger han.

Vill ha bättre psykiatri

Psykiatrin är en fråga som inte har diskuterats så flitigt i valrörelsen. Men enligt Hägglund är det en prioriterad fråga för hans parti.

– Den psykiska ohälsan ökar. Det finns många som ser att barnen far illa. Vi behöver en bättre psykiatri som tidigt kan göra insatser för alla de vilsna människor som man möter i städerna dagligen. De som inte hittar hem någonstans, säger han.

Hägglund kritiserade den rödgröna oppositionen för att lägga mer fokus på systemen än människan inom vården. Detta trots att hans allianskompisar Centern och Folkpartiet under den senaste mandatperioden har styrt tillsammans med S i Västra Götaland.

– C och FP har gjort det som varit bäst i det givna läget. Men nu har de som bor i regionen en möjlighet att välja mellan en vänstersida som inte vill se några privata aktörer. På den andra sidan finns en allians som vill driva den politik som vi driver nationellt med köförkortningar och psykiatriförbättringar.

Tror på ökning

I höstas fick KD 5,73 % av rösterna. Göran Hägglund är en av de partiledare som valspurtat mest inför morgondagens val. Trots att opinionssiffrorna ändå pekat nedåt för KD var Hägglund vid gott mod.

– Jag tror vi går framåt i morgon.

ARTIKELN HANDLAR OM