– Sverige är en ankdamm

Foto: URBAN ANDERSSON
NYHETER

GÖTEBORG. Ett enormt polisuppbåd bevakade SD:s valspurt i Göteborg.

Hela partiledningen var samlad och mest taltid fick riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

– Sverige är en ankdamm, säger han.

Hela den sverigedemokratiska partitoppen befinner sig just nu i Göteborg. Säkerheten var rigorös och polispådraget enormt när de höll valspurtsmöte i dag på Kungsportsplatsen. Förutom ridande polis och helikopter som bevakade folkrörelserna i centrum från luften så fanns uppskattningsvis femtio uniformerade poliser kring torget.

– Vi kommenterar av taktiska skäl inte hur många som deltar i insatsen men det finns fler som man inte ser, säger ett polisbefäl som heter Carlsson men inte vill uppge sitt förnamn.

Språkkrav för vårdpersonal

Förutom de civilklädda poliserna fanns även de livvakter från Säpo som följer de folkvalda Sverigedemokraterna på plats.

Riksdagsledamoten Erik Almqvist öppnade mötet och den regionale företrädaren Patrik Ehn, som fått hård kritik och även hotats med uteslutning ur partiet för tidigare medlemskap i nazistiska organisationer, inledde med budskapet om språkkrav för vårdpersonal - en fråga som Sverigedemokraterna går hårt fram med i omvalet.

Fem minuter in i anförandet anlände en motdemonstration med skanderande ungdomar från Rättvisepartiet Socialisterna. Deras syfte var uppenbarligen att störa mötet med tutor och slagord men situationen blev aldrig hotfull och inga polisingripanden gjordes under mötet.

Välbesökt möte

Näste talare var partiledaren Jimmie Åkesson som talade på temat att riksdagsarbetet går bra och att man i regionfullmäktige söker en liknande vågmästarroll.

Han tog även upp partiets krav på att invandrare måste genomgå obligatoriska hälsokontroller.

Sverigedemokraternas torgmöte var ett av dagens mest välbesökta med över 300 personer, poliser, motdemonstranter, och nyfikna från andra partier inräknade. 

Avslutade gjorde partiets kriminalpolitiska talesperson Kent Ekeroth. Han pratade om kriminalitet och tog upp två fall av grovt våld där personer med invandrarbakgrund varit förövare och krävde att invandrare som begår grova brott ska utvisas.

”Urspårad situation”

Han gick vidare till att berätta om att SD i kommuner som har problem med ungdomsbrottslighet ska lägga förslag om möjlighet att utföra "undantagstillstånd" som innebär utegångsförbud efter klockan tio på kvällarna för ungdomar.

– Det mångkulturella samhället har misslyckats och borde lämnas på soptippen.

Sedan avslutade han med att hävda att SD är det enda parti som har förstått att i princip allt håller på att gå ut fanders.

– Sverige är en liten ankdamm, situationen har spårat ur.

ARTIKELN HANDLAR OM