Ett dygn – fyra döda

De ljusa sommarmånaderna ger svarta siffror i trafiken – nu ökar olyckorna

1 av 3 | Foto: Foto: JOHN HALL
HÄR DOG TVÅ Strax före 23 i fredags kväll åkte tre män i 45-årsåldern på länsväg 519 i Fjugesta, väster om Örebro. Då tappade föraren kontrollen över bilen som voltade och landade på sidan.
NYHETER

En 22-åring på motorcykel slungades in under en lastbil. En annan mc-förare körde in i en bil.

Totalt dödskraschade fyra personer – på ett dygn.

Och det är bara början.

Under sommarmånaderna ökar trafikolyckorna markant.

Av fjolårets nästan 300 dödsoffer skördades drygt 100 under sommarperioden, juni-augusti. Trafikverkets statistik från

tidigare år visar på samma trend.

En orsak tycks vara att förarna inte är lika försiktiga som under vintern då många vet att det kan vara halkigt och besvärligt underlag.

I stället gör många tvärtom – gasar och chansar lite extra.

”Inte uppmärksam”

– På sommaren är det ljust, fint och torra vägbanor. Man tror att det är perfekta förhållanden och tar i lite för mycket. Man är inte lika uppmärksam, säger Lars Hedström, informatör på Trafikverket.

Mc-förarna utsatta

Vägarna har varit bra och torra i stora delar av landet i en dryg månad. Och många mc-förare har tagit fram sina fordon inför sommaren. Det syns i statistiken.

I går slungades en 22-åring mc-förare in under en lastbil i Bjuv. Han fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Och i fredags omkom en 50-årig motorcyklist efter att han kört in i en bil utanför Karlsborg.

– Om en motorcyklist krockar med en bil eller lastbil är motorcyklisten alltid förloraren. I de här fallen omkom bägge två och det är tragiskt, säger Maria Nordqvist, internationell sekreterare i Sveriges motorcyklister.

Efterlyser hänsyn

Runt 50 mc-förare omkommer årligen i trafiken. Det är en ökning jämfört med 1990-talet då dödssiffran låg mellan 30 och 40.

Maria Nordqvist efterlyser mer lugn hos mc-förarna – men också hänsyn från medtrafikanter.

– Det är väldigt många som inte ser motorcyklar i trafiken. Det är viktigt att blinka när man byter fil eller svänger.

Hon påpekar också att mc-förare kan vara lite ringrostiga på vägarna efter vinteruppehållet.

– De flesta dör i korsningar och kurvor, det är viktigt att lära sig att ta kurvor.

Brukar öva på våren

Maria Nordqvist har nyligen tagit fram sin egen mc. Hon körde en övningsrunda innan hon gav sig ut på vägarna.

– Jag brukar åka ut på en stor parkeringsplats det första jag gör på våren och bromsa, svänga och krypköra för att känna på cykeln. Jag kör också väldigt långsamt för att andra trafikanter inte är vana att se mig.
 

13 maj: Tre män körde av vägen

■ ■ Strax före 23 i fredags kväll åkte tre män i 45-årsåldern på länsväg 519 i Fjugesta, väster om Örebro. Då tappade föraren kontrollen över bilen som voltade och landade på sidan.

■ ■ Brandmännen tvingades klippa upp taket för att få ut alla männen. Två av dem avled, den tredje klarade sig med lindriga skador. Polisen har startat en utredning för att utreda olycksorsaken.

13 maj: Mc-förare körde in i bil

■ ■ Strax före klockan 11 i fredags skulle en kvinna på väg till sitt lantställe svänga av från riksväg 49, norr om Karlsborg. Då körde en motorcykel in i bilen bakifrån, skriver mvt.se.

■ ■ Föraren, en man i 50-årsåldern från Östergötland, dog på platsen. Bilföraren chockades svårt och fördes till vårdcentral. I nuläget är ingen misstänkt för brott.

14 maj: krockade med lastbil

■ ■ Vid 10.30 i går förmiddag frontalkrockade en motorcykel med en lastbil på länsväg 110 i skånska Bjuv. Mc-föraren, en 22-årig man, fördes till sjukhus med allvarliga skador. Men hans liv gick inte att rädda.

■ ■ Enligt polisen ska den aktuella sträckan inte vara känd för att vara olycksdrabbad. Orsaken till olyckan är okänd.

FAKTA

Fler olyckor samma dygn

Lördag 14 maj 2011

■ ■ Fyra personer fördes till sjukhus efter en singelolycka på riksväg 70, norr om Mora, vid 19-tiden. Bilen körde av vägen och in i en gran.

Lördag 14 maj 2011

■ ■ En kvinna fick klippas loss ur sin bil och fördes till sjukhus med allvarliga skador efter en olycka norr om Varberg på riksväg 41 vid 17-tiden.

Lördag 14 maj 2011

■ ■ Två personbilar kolliderade på E14 norr om Östersund vid 17-tiden. De tre personer som fanns i bilarna fick föras till sjukhus med lindriga skador.

Lördag 14 maj 2011

■ ■ En man i 60-årsåldern kom över på fel sida och kolliderade med två andra bilar på Tjörn vid 16.30. Han fick allvarliga skador.

Lördag 14 maj 2011

■ ■ En bil med släp kom över i fel körfält på E22 i Norrköping vid 15-tiden. Tre bilar körde in i varandra. Två personer fick föras till sjukhus.

Fredag 13 maj 2011

■ ■ En personbil skulle köra om en lastbil på E4 i Ljungby vid 20-tiden när olyckan inträffade. Föraren fördes till sjukhus med bröstsmärtor.

SÅ MÅNGA HAR DÖTT

Dödsoffer i trafiken per år

2011 68 personer

(gäller januari-mars)

2010 286 personer

2009 358 personer

2008 397 personer

2007 471 personer

2006 445 personer

2005 440 personer

Källa: Trafikverket

■ ■ Nu väntar den svarta semesterperioden – då antalet allvarliga trafikolyckor skjuter i höjden.

■ ■ Förra sommaren dog mer än 100 personer på Sveriges vägar. Inget tyder på att de blir färre i år.

– Man tror att det är perfekta förhållanden och är inte lika uppmärksam, säger Lars Hedström, informatör vid Trafikverket.

■ ■ Ökningen syns redan nu.

I helgen dödades fyra personer i trafiken– på bara ett dygn.

ARTIKELN HANDLAR OM