Bin Ladin hade möten med andra ledare

Var inte isolerad i huset i Abbottabad

NYHETER

Bin Ladin var inte alls isolerad i huset i Abbottabad.

Han hade regelbundet möten med ledare för al-Qaida och talibanerna.

För en av dem avslöjade han att han var mer rädd för den pakistanska säkerhetstjänsten än den amerikanska.

Enligt den amerikanska säkerhetstjänsten kommunicerade bin Ladin med hjälp av ett avancerat system där han skrev mail utan att vara uppkopplad mot internet. Mailen lagrades på ett usb-minne och skickades med hjälp av en kurir som sedan skickade i väg dem. Allt för att inte kunna spåras.

Nu kommer nya uppgifter som tyder på att det här inte var bin Ladins enda sätt att hålla sig uppdaterad och planera operationer med andra terrorister.

Hade möten med andra ledare

En högt uppsatt talibanledare säger till Daily Mail att bin Ladin regelbundet hade möten med ledare för al-Qaida och talibanerna i huset i Abbottabad.

Han medverkade själv vid ett sådant möte för två år sedan. Då diskuterade männen bland annat vikten av pengar för att kunna finansiera olika operationer.

Bin Ladin ska ha haft kontakt med flera saudiarabier angående finansieringen, men var –  enligt talibanledaren – mycket försiktig med att acceptera donationer på grund av säkerhetsrisken.

Bin Ladin berättade också att han var mer rädd för den pakistanska säkerhetstjänsten än för den amerikanska.

Bin Ladin var trött

Talibanledaren säger också att han hade kontakt med bin Ladin, som han benämner ”sin bästa vän”, bara dagar innan han dödades av de amerikanska styrkorna.

Al-Qaidaledaren ska då ha varit trött, orolig för sin säkerhet och al-Qaidas finansiella situation. Eftersom flera av hans närmaste dödats hade bin Ladin själv blivit tvungen att arbeta hårdare än tidigare.

– Han sa att han inte hade något annat val än att vara aktiv och träffa människor trots säkerhetsriskerna, säger talibanledaren.

ARTIKELN HANDLAR OM