Jublet steg på S-valvakan

NYHETER

GÖTEBORG. Det blev en Juholt-effekt i omvalet i Västra Götaland och Örebro.
Socialdemokraterna blev valets stora vinnare,.
– Trots det låga valdeltagandet går vi framåt, det ser jag som en framgång, säger partisekreteraren Carin Jämtin (S).

Redan tidigt under kvällen när valkrets efter valkrets räknades steg jublet vid Socialdemokraternas valvaka i Målarnas hus i centrala Göteborg. Partiets siffror pendlade länge på nivåer mellan valresultaten för 2002 och 2006.

Tackade valarbetarna

Deltagarna följde rapporteringen på en filmduk i matsalen som visade valmyndighetens siffror. Många satt med tallrikar med köttfärsgryta och ris i händerna. Röda ballonger med vita sossesymbolen prydde lokalen.
När drygt hälften av rösterna var räknade gick Gert-Inge Andersson, Socialdemokraternas toppnamn i området, upp och talade till sina valarbetare. Han tackade dem för deras insatser och berömde dem för deras arbete med att knacka dörr och prata politik på gator och torg.
– Går det här vår väg så är det er förtjänst, berömde han.
När alla röster var räknade landade S på 32,6 procent, vilket var en uppgång med 1,8 procentenheter sedan valet 2010. I Örebro däremot fick partiet 47 procent av rösterna.

”Sverige spricker”

– Mina partikompisar har gjort en bra valstrategi som man har hållit fast vid. Man har diskuterat politiska frågor i den här valrörelsen och det är på det sättet en framgång men valdeltagandet är långt under det man hade kunnat hoppas på, säger Carin Jämtin.
Det låga valresultatet var dock inte allt som Socialdemokraterna sörjde. Dit hörde också Sverigedemokraternas framgång i regionvalet.
Anna Johansson, ordförande för Socialdemokraterna i staden, var en av dem som beklagade detta.
– Det är ett uttryck för att Sverige håller på att spricka, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM