”Smutsig kampanj”

M-topp till hård attack mot Socialdemokraterna i natt

Foto: URBAN ANDERSSON
MISSNÖJDA MODERATER Regionrådet Johnny Magnusson hade ingen anledning att fira på Moderaternas valvaka i Göteborg i natt. Partiet backade till 24 procent – då anklagade han motståndarna för smutsigt spel: ”S har töjt bra långt på gränserna. Det är den mest negativa valrörelse jag varit med om.”
NYHETER

GÖTEBORG. Alliansen gjorde fiasko i Västra Götaland.

I natt gick M-toppen Johnny Magnusson till hård attack och anklagade S för den smutsigaste valkampanjen i regionens historia:

– Fortsätter de så här tvingar de ned oss andra på samma låga nivå.

Foto: Foto: ULF HÖJER
Sofia Arkelsten, Moderaternas partisekreterare.

Feststämningen försvann snabbt på Moderaternas valvaka i Göteborg. Partiet backade med nästan två procentenheter jämfört med det ogiltigförklarade valet i höstas och fick preliminärt 24 procent. Även KD och FP backade något och chansen för alliansen att ta över styret i regionen gick därmed om intet.

Stor besvikelse

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten ville i går kväll inte sia om huruvida partiet förlorat på det låga valdeltagandet – drygt 43 procent. Hon försökte också tona ned betydelsen på riksplanet – trots att statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och hans partikollegor kampanjat hårt i Västra Götaland.

Men för Moderaternas toppnamn i Västra Götaland, Johnny Magnusson, var valet en stor besvikelse.

I natt anklagade han S för att ha drivit den smutsigaste valkampanjen i regionens historia. Han tog bland annat upp flygbladsutdelning i Partille där S spred budskapet: ”I Moderaternas Sverige kostar en förlossning 20 000 kronor”.

– Det är sant, en förlossning kostar så mycket, det dras på skattsedeln och det är inget konstigt med det. S har töjt bra långt på gränserna. Det är den mest negativa valrörelse jag varit med om.

– Fortsätter de så här tvingar de ned oss andra på samma låga nivå. De enda som förlorar på det är väljarna.

Gert-Inge Andersson, socialdemokratisk ordförande för regionstyrelsen, slog ifrån sig.

– Jag kan så klart inte gå i god för allt som sagts. Men jag har verkligen tänkt på att använda väl researchade argument för att inte råka ut för några sådana här anklagelser.

SD vågmästare

När Sjukvårdspartiet ramlar ur regionfullmäktige blir Sverigedemokraterna vågmästare. Johnny Magnusson (M) utesluter inte samarbete med några partier:

– Jag stänger inga som helst dörrar i dag, men jag tror inte att alliansen går in i ett samarbete med SD. Det kan handla om att komma överens om att inte göra vissa saker. Precis som Socialdemokraterna har skrivit på sina valaffischer hela kampanjen, att man lovar att inte fälla en budget och liknande saker.

ARTIKELN HANDLAR OM