Blev sjuk på dagis - av giftigt mögel

NYHETER

Möglet i förskolan gjorde ­Linnea, 3, och Douglas, 4, sjuka.

Nu har de flyttat in i baracker – men problemen fortsätter.

– Douglas tvingas göra sina behov i buskarna, säger ­mamma Åsa Andersson.

Förra året konstaterades att förskolan Färglådan i Tungelsta, söder om Stockholm, var angripen av svampar och mögel. Till exempel giftigt svartmögel.

Cheferna bestämde dock att förskolan inte skulle stängas utan att en tillfällig lösning skulle ­inväntas.

Till slut tvingades Maria ­Karlsson och Åsa Andersson att flytta Linnea och Douglas till ett annat dagis. De blev för sjuka.

– Linnea hostade så illa att det lät som hon rökt i 20 år. Hon fick ta tre olika mediciner varje dag, säger Maria Karlsson.

Många fler har drabbats. ­Föräldrarna har gjort en egen sammanställning som visar att 23 av barnen på Färglådan har uppvisat tydliga symtom och blivit sjuka. De har drabbats av livslång­ astma, allergier, eksem, förkylning och feber.

Har fått kissa utomhus

Nu ska förskolan rivas. Barnen har flyttat ut till baracker.

Douglas är glad att vara till­baka bland sina kompisar på Färg­lådan. Men problemen fortsätter. Nu tvingas han göra sina behov utomhus.

– De leker på förskolans gård en bit bort eftersom det inte finns staket vid barackerna. Men han kan ju inte vara inne på förskolan och har alltså ingen möjlighet att gå på toa. Han har fått kissa utomhus, det är inte en bra lösning.

– En dag hann han inte upp till baracken utan bajsade ner sig.

”Har valt att flytta barnen”

Johanna Hult, förskolechef i Haninge kommun, vet om de kvarstående problemen och att de sjukaste barnen fått göra sina ­behov utomhus.

– Vi har valt att flytta barnen nu, så fort som möjligt, även om ­staketet inte kommit. Men allt ska vara ordnat väldigt snart.

ARTIKELN HANDLAR OM