Shinawatra vill bli premiärminister

Systern till avsatte ledaren ställer upp i valet

NYHETER

Thaksin Shinawatras syster kan bli Thailands nästa premiärminister.

Yingluck Shinawatra, 43, ställer upp som det största oppositionspartiets kandidat, rapporterar AFP.

Det kan bli en Shinawatra på posten som premiärminister i Thailand igen. Den tredje juli håller landet val för första gången sedan oroligheterna 2007 och då ställer Yingluck Shinawatra upp som kandidat för det största oppositionspartiet, Puea Thai.

”Redo att kämpa”

Det gör henne till Thailands första kvinna att försöka nå den posten.

– Jag är redo att kämpa enligt spelets regler och jag ber er om möjligheten att visa vad jag går för. Jag ber er att lita på mig som ni litade på min bror, sade hon på ett partimöte i Bangkok enligt AFP.

Exil i Dubai

Den före detta premiärministern Thaksin Shinawatra avsattes i en militärkupp 2006 när han var på resa i London. Senare dömdes han för korruption till två års fängelse.

Thaksin Shinawatra återvände aldrig till Thailand och lever idag i exil i Dubai. I sitt nya hemland får han inte verka politiskt, men han anses ändå påverka Thailands politik.

2007 hölls det senaste valet i landet. Då tog ”rödskjortorna”, det Thaksin-trogna partiet PPP över makten. Efter anklagelser om valfusk förbjöds partiet och ”gulskjortorna” regerar sedan dess under premiärminister Abhisit Vejjajiva.

ARTIKELN HANDLAR OM